Početna Kultura Zanimljivosti o Jovanu Dučiću

Zanimljivosti o Jovanu Dučiću

Jovan Dučić
Foto: FB Bio jednom jedan Beograd

„Jovan Dučić nikada nije bio duže nastanjen u Beogradu, ali je tokom četrdeset godina Beograd bio važno mesto u njegovom ličnom i javnom životu. U Beogradu je imao veliki broj prijatelja među piscima. Posle jednog letnjeg raspusta kada se vraćao iz Hercegovine u Ženevu zaustavio se u Beogradu, susreo sa Jovanom Skerlićem, Pavlom i Bogdanom Popovićem. I u svim kasnijim dolascima i boravcima između diplomatskih putovanja družio se sa piscima provodeći dane kod Kolarca, u Grand hotelu, Srpskom kralju, Moskvi, Ruskoj kruni i Ruskoj liri.

Kako su Dučićevi boravci u Beogradu bili kratkotrajni nije imao stalno boravište u gradu već je odsedao u hotelima Balkan, Bristol, Petrograd.

Godine 1908. u Beogradu je objavio dve knjige pesama, a 1911. treću. Izabran je za urednika književne hronike u Politici. Učestvovao je u javnom kulturnom životu, otvarao izložbe, držao predavanja. Približavajući se isteku roka službe odlučio je da se konačno nastani u Beogradu. Kupio je od prijatelja kuću na Banovom brdu a plac oko nje od potomaka Matije Bana. Tok istorijskih događaja učinio je da se u ovu kuću nikad nije uselio“… zapisano je na FB stranici Bio jednom jedan Beograd.


Divnu elektronsku izložbu posvećenu Jovanu Dučiću objavila je prošle godine Matica srpska. Biblioteka Matice srpske je na osnovu građe iz svojih zbirki tada priredila izložbu povodom 150 godina od rođenja srpskog pesnika. Inače Biblioteka Matice srpske ima nešto manje od 200 izložbi u svojim vitrinama. „Od januara 2011. godine izložbe se prezentuju u elektronskom obliku, u javnom katalogu Biblioteke.  Elektronski katalozi izložbi se trajno čuvaju na CD-u i dostupni su u Biblioteci, a zajedno sa štampanim katalozima dosad postavljenih izložbi na sajtu www.bms.rs

Foto: FB Bio jednom jedan Beograd