Početna Kultura Izložba „Miloš Crnjanski i literatura o migracijama iz fonda Narodne biblioteke Srbije“

Izložba „Miloš Crnjanski i literatura o migracijama iz fonda Narodne biblioteke Srbije“

Foto: Narodna biblioketa Srbije

Od danas pa do 15. marta 2022. u Atriumu Narodne biblioteke Srbije može da se pogleda izložba „Miloš Crnjanski i literatura o migracijama iz fonda Narodne biblioteke Srbije“. Autori su Mirjana Simoski i Dušan Zlokolica. Izložba je kako je navedeno na stranici Narodne biblioteke „svojevrstan je plod saradnje između Narodne biblioteke Srbije i Galerije Matice srpske, u kojoj je otvorena izložba pod nazivom „Migracije u umetnosti – umetnost migracija“, koja traje od 18. februara do 30. aprila 2022. godine“. Zajednička tema spaja dve institucije, čije dve izložbe ukazuju i na veze između likovne i književne umetnosti.

Centralna figura izložbe u Narodnoj biblioteci Srbije jeste Miloš Crnjanski, čiji rad i lična sudbina predstavljaju paradigmu teme migracija.

Na izložbi su predstavljeni lični predmeti Miloša Crnjanskog, njegova pisaća mašina, fotoaparat, kao i lutkica iz Londona, jedna od brojnih koje je njegova supruga napravila tokom njihovog izgnanstva. Detaljnije o Crnjanskom i njegovoj lutalačkoj sudbini pisala je u svom tekstu, koji je predstavljen na izložbi, dr Milena Đorđijević. Među predstavljenim delima u vezi sa migracijama nalaze se i naslovi S. Piščevića, B. Ćopića, D. Albaharija, D. Velikića, S. Vlajkovića, D. Mihailovića, M. Oklopdžića, G. Gocića.