Početna Informacije Raspisan Konkurs za stipendije za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz regiona

Raspisan Konkurs za stipendije za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz regiona

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisao je Konkurs za stipendije za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz regiona. „Vodeći politiku dobrosusedstva i otvorenosti ka ravnopravnoj saradnji sa svim zemljama u regionu, Republika Srbija trajno je zainteresovana da se srpska nacionalna zajednica u susednim državama slobodno razvija“, istaknuto je na stranici Ministarstva.

Pod sintagmom „Srbi iz regiona“, u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu, podrazumevaju se pripadnici srpskog naroda koji žive u Republici Sloveniji, Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Republici Albaniji i Mađarskoj.

„Aktivnom i odgovornom nacionalnom politikom prema pripadnicima srpskog naroda u državama regiona, Republika Srbija čuva njihov identitet – jezik, kulturu, veru, tradiciju i običaje“, dodao je u obaveštenju za konkurs.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u okviru svojih nadležnosti, u skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu („Službeni glasnik RS“, br. 4/11 i 14/11), izradilo je Projekat „Srbija za Srbe iz regiona“ kojim je predviđena dodela stipendija za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

Na stranici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu mogu se preuzeti tekst konkursa, opis projekta, prijavni formular kao i spisak visokoškolskih ustanova.