Početna Kultura U Kulturnom centru Parizu u petak se održava veče posvećeno porodici...

U Kulturnom centru Parizu u petak se održava veče posvećeno porodici Selesković

Danica Selesković
Foto: arhiva Kulturni centar Pariz

„Porodica Selesković je jedna od retkih srpskih intelektualnih dinastija. U kontinuitetu dugom dva veka, od dolaska u Srbiju posle Drugog srpskog ustanka, uspevši se na društvenoj i intelektualnoj lestvici srpskog i evropskog društva, njeni su članovi dali veliki doprinos ne samo u tehničkim, društvenim i humanističkim naukama, već su i ostavili dubok trag u srpskoj i francuskoj diplomatiji, radu evropskih institucija, umetnosti, kulturi i obrazovanju mladih naraštaja. Njihova se neprekinuta veza s domovinom ispoljavala bilo kroz povratak u Srbiju posle školovanja u inostranstvu, bilo u ratnim uslovima, kroz borbu za istinu i pravdu i neizmernu solidarnost sa sunarodnicima u nevolji“, istaknuto je na stranici Kulturnog centra u Parizu, povodom održavanja večeri posvećene porodici Selesković.
„Tri generacije srpskih i evropskih intelektualaca“ naziv je kulturne večeri, koja će se održati u petak, 11. mart 2022. u 18 sati.

„Obeležavanje stote obletnice Danice Selesković prilika je da se ukaže na humanističku baštinu njene porodice“, stoji u obaveštenju Kulturnog centra u Parizu.

Učesnici ovog kulturnog događaja su Kristofer Teri, počasni predsednik međunarodnog udruženja konferencijskih prevodilaca AIIC; Moris Pergnier, profesor emeritus Univerziteta Pariz-XII, autor knjige Mots en guerre: discours médiatique et conflits balkanique; Ljiljana Novaković, konferencijski prevodilac, prevodilac knjige D. Selesković Konferencijsko prevođenje; Ana Marija Vidlund-Fantini, konferencijski prevodilac, biograf  Danice Selesković; Marinko Lolić, priređivač dela Momčila Seleskovića, naučni saradnik Centra za filozofiju Instituta društvenih nauka, Beograd. Uvodnu reč će imati prof. Darko Tanasković, bivši ambasador Srbije pri Unesku a veče je organizovala i vodiće ge Mila Dragović u prisustvu potomaka porodice Selesković.

Imajući u vidu sanitarne uslove, događaju će biti omogućeno prisustvovanje preko platforme Zoom. Mole se zainteresovani da se prijave na adresu hommage.famille.seleskovitch@gmail.com kako bi uoči događaja dobili odgovarajući link.

Todor Toša, mašinski inženjer (Beograd, 1856 – Kragujevac, 1901); Momčilo, filozof (Kragujevac, 1890 – Pariz, 1950); Sava, kompozitor i pijanista (Beograd, 1893 – 1941); Zoran, konferencijski prevodilac (Pariz, 1920 – 2002); Danica, konferencijski prevodilac i profesor emeritus Univerziteta Pariz-3 (Nica, 1921 – Kaor, 2001)