Početna Događanja Morava iz Štutgarta obeležila poklade

Morava iz Štutgarta obeležila poklade

Srpsko humanitarno i kulturno društvo Morava iz Štutgarta od svog postojanja obeležava poklade pred uskršnji i božićni post. Tako je bilo i u nedelju, gde su članovi ovoga udruženja, po starom srpskom običaju proslavili bele poklade pred početak uskršnjeg posta. I ove godine, zbog važećih epidemioloških mera mogli su da se okupe samo članovi, pošto velika okupljanja u Nemačkoj još uvek nisu dozvoljena. Dok su deca i mladi Moravci imala svoju redovnu probu folklora, roditelji su se družili, pričali, smejali uživali u dobroj hrani. A toga kod Moravaca nikada nije nedostajalo. Švedski sto izgledao je kao da je bio pripremljen za neku kulinarsku izložbu. Vredne majke su i ovoga puta donele raznovrsne specijalitete. Bilo je svega, pita, gibanica, mezetluka, svakojakih salata a i prasence, kao i šarenilo od torti i kolaca. 


„Želja nam je da konačno dođe kraj ovoj epidemiji pa da opet možemo da se družimo i slavimo sa našim prijateljima iz drugih klubova i udruženja. Da zajedno zapevamo i zaigramo. Da svi zajedno i dalje čuvamo našu prelepu tradiciju. Pred početak velikog posta svi imamo želju da vlada mir i da sva deca budu srećna , vesela i zadovoljna kao i naši Moravci danas“, istakla je jedna od osnivača i prvi predsednik ovoga udruženja Vera Gregović.
Sve prisutne je uz divne reči hvale na račun svojih članova, pozdravio predsednik Morave Nebojša Antić, uz želju da se veselo provedu pokladovanje, da budu zdravi. Poželeo im je i srećan uskršnji post i svako dobro. Devojčice Zora i Miona Andrić došle su kostimirane i time doprinele da bele poklade proslave kao nekada u zavičaju.