Početna Informacije Danas poslednja prilika za prijavu za glasanje u inostranstvu

Danas poslednja prilika za prijavu za glasanje u inostranstvu

Foto: FB Diajspora glasa 2022.

Danas, subota 12. mart, je poslednji rok za prijavu za glasanje na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima koji se održavaju 3. aprila. Svi punoletni državljani Republike Srbije imaju pravo da glasaju iz inostranstva. Prijavljivanje za glasanje je lako i traje 15 minuta. Sve što treba da uradite je da pošaljete vašu dokumentaciju na mejl najbližeg diplomatsko-konzularnog predstavništva (ambasada ili konzulat) u gradu ili državi gde boravite. Mejl adresu diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije možete naći na sajtu ambasade ili konzulata u vašem gradu ili državi. Od dokumentacije vam je potrebno:

  1. Popunjen zahtev za glasanje u inostranstvu, koji možete da nađete i preuzmete ovde
  2. Kopiju važeće lične karte (obe strane) ili prvu stranu pasoša

Nakon poslate prijave od svog diplomatsko konzularnog predstavnistva  dobijete dva rešenja:

  1. Rešenje kojim se utvrđuje podatak da će birač glasati u inostranstvu (ovo rešenje dobijate kratko po podnošenju Zahteva).
  2. Rešenje o ispunjenosti uslova da se otvori biračko mesto u inostranstvu (ovo rešenje dobijate pošto RIK donese rešenje o određivanju biračkih mesta na aprilskim izborima).

Kako bi se otvorilo biračko mesto u vašem gradu ili državi boravka, neophodno je da se prijavi 100 glasača. Zato je važno da pozovete vašu porodicu i prijatelje da se prijave kako bi bilo dovoljno prijava da se otvori biračko mesto u vašem gradu.

Lista i kontakti svih ambasada i konzulata Republike Srbije se nalaze ovde, dok se detaljno uputstvo prijave za glasanje i dodatne informacije o celokupnom izbornom procesu nalazi na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, pod ovim linkom.

Svoja pitanja u vezi izbornog procesa mogu se poslati na mejl dijasporaglasa2022@gmail.com. Za sve dileme i nedoumice se obratiti članovima Kolektivne akcija Srbija (KAS), koji putem kampanje „Dijaspora Glasa 2022” šire svest o važnosti glasanja i pravilima prijavljivanja za glasanje iz inostranstva. Njih je najlakše kontaktirati preko svog profila na Fejbuku.

Na predstojećim izborima je i prilika da se svako ko želi prijavi da bude kontrolor u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije inostranstvu. Na taj način se daje lični doprinos očuvanju izborne volje građana. Prijava se može poslati na mejl jedne od izbornih lista.Spisak svih izbornih lista možete da nađete ovde.

Za sve one koji žele da se prijave za kontrolora u inostranstvu potrebno je da se pošalju sledeći podaci na mejl jedne od izbornih lista sa sledećim sadržajem:

  1. Ime i prezime
  2. Datum rođenja
  3. Adresa i mesto prebivališta
  4. JMBG
  5. Broj tekućeg računa (sa najmanje 20 evra, kako bi bilo sigurno da je račun aktivan)

Rok za prijavu za kontrolora je 18. mart 2022. godine. 

„Dragi sugrađani, pozivamo vas da iskoristite svoje ustavno pravo i da se obratite najbližoj ambasadi ili konzulatu, kako biste mogli da glasate na predstojećim parlamentarnim i predsedničkim izborima!“, istakao je Luka Petrović iz Švajcarske, koji je sa drugarima napisao ovaj tekst

Za portal Rasejanje.info Luka Petrović, Svetlana Torogud i Aleksandar Ljubomirović