Početna Događanja Osmi mart u Srpskim dopunskim školama

Osmi mart u Srpskim dopunskim školama

Rad učeniska Srpske dopunske škole iz nemačke pokraine Hesen

Ova nedelja je u Srpskim dopunskim školama širom rasejanja bila posvećena mamama, bakama, ženama i obeležavanju međunarodnog Dana žena. Učenici su na časovima srpskog jezika pored obrađivanja samog praznika pravila kreativne poklone pretežno za mame, ali i za druge drage i bliske ženske osobe. Prenosimo fotografije i đačke rukotvorine nekih odeljenja u Francuskoj, Nemačkoj i Sloveniji.

U srpskim školama u Strazburu i Kolmaru  (u Francuskoj) đaci su na svojim časovima govorili o borbi žena za ravnopravnost kroz istoriju. „U okviru serijala pod nazivom ,,Žene koje su menjale svet“ upoznali su lik i delo prve srpske akademske slikarke Katarine Ivanović. Danas su žene piloti, doktorke, slikarke, arhitekte, ali u  19. veku, kada je živela Katarina Ivanović, to je bilo gotovo nemoguće. Inspirisani portretima Katarine Ivanović đaci su s radošću i ljubavlju izradili portret njima omiljene žene – mame“, istakla je nastavnica Nataša Radojević.

Učenici iz Arantona (takođe u Francuskoj) su svojim vrednim ručicama i sa mnogo ljubavi napravili poklone za svoje mama „Žive nam i zdrave bile naše mame mile“, poručili su oni sa časa. U Orleanu su sa osmesima i najtoplijim rečima čestitali praznik – Osmi mart. Novootvorena grupa u Dransiju (Pariski regioni) je na časovima razigrana i vesela. Mame su od đaka dobile divne čestitke za 8. mart, a Veljko od drugara najlepše želje za rođendan.  

U Berlinu u Nemačkoj na časovima nastavnica Marije Aleksić i Mirjane Stefanović Dan žena je obrađen upoznavanjem sa tim praznikom, pisanjem poruka za mame kao i pravljenjem kreativnih poklona. U prostorijama Srpsko-nemačke zajednice Mladost u saradnji sa Srpskom dopunskom školom u Berlinu, gde se nedeljom održava nastava,  organizovana je kreativnu radionica pod nazivom Mami na dar. Đaci su pored učenja o prazniku imala priliku da se druže uz kreativan rad i razmenu ideja. Nastavnica Marija im je ispričala kako se ovaj praznik obeležava u Srbiji, kao i kakav je bio položaj žena u Srbiji kroz istoriju.

Prenosimo i par detalja sa časova u nemačkoj pokrajini Hesen kao i u Sloveniji i pohvaljujemo sve đake na divnim idejama, kreativnosti, volji i ponajviše ljubavi prema svojim najbližim damama.

Rad učenika iz nemačkog Hesena