Početna Informacije Sveštenik Risto Gorančić sa Malta pozvao svoj narod da osvešta vaskršnju vodicu

Sveštenik Risto Gorančić sa Malta pozvao svoj narod da osvešta vaskršnju vodicu

Sveštenik Srpska pravoslavna crkve na Malti Risto Gorančić, pozvao je vernike svoje parohije i svoj narod da zakažu termin za osvećenja vaskršnje vodice. U svom obraćanju on je pojasnio i kada vodica treba da se osvešta.  

„Draga braćo i sestre, u krugu tradicije u pravoslavnoj crkvi imamo i jednu veoma lepu tradiciju, a to je osvećenje vodice. Tradicija u našoj crkvi je da sveštenik u toku godine posećuje domove svojih vernika radi osveštanja vodice nekoliko puta: o Bogojavljenju, pred Vaskrs i pred krsnu slavu.  Slavska se obavlja na nekoliko dana pred krsnu slavu, a vaskršnja u toku vaskršnjeg posta“, istakao je otac Goran.

On je dodao da je Vaskršnja vodica duhovna pripremna za dolazak praznika nad praznicima, praznika Vaskrsenja Hristovog. „Veoma je važno da u tom periodu sveštenik uđe u domove svojih vernika i da prinesu zajedničke molitve za taj dom. Osvećenje vodice po domovima nije samo „puki” običaj, nego nasušna potreba svakog vernika, koji oseća potrebu da pored osveštanja u crkvi, budu osveštani i očišćeni kropljenjem svete vodice i u svom domu – svojoj domaćoj crkvi. Osveštavanjem vodice i doma u dom ulazi blagodat Božija.  Velika je delotvornost molitve, a i osvećene vode koja se tom prilikom osveti. Vodu osvećenju u domu koristimo za sve naše potrebe, kada spremamo hranu, da se lečimo, umivamo i da je pijemo. Jedan deo osvećene vode ostavimo za farbanje uskršnjih jaja. Osvećenje vaskršnje vodice uglavnom kreće od druge nedelje vaskršnjeg posta. Za osvećenje vaskršnje vodice pripremite: činiju sa vodom, bosiljak(ako imate), kadionicu, tamjan i briket i sveću  (može i koja je gorela, od slave ili Božića). Osvećenje vodice u vašem domu možete zakazati preko FB profila ili pozivom na broj 77005789. Svako dobro od Gospoda Vam želim!“, naglasio je otac Risto Gorančić, pozvavši svoje vernike na osveštenje vaskršnje vodice.