Sveštenik Risto Gorančić sa Malta pozvao svoj narod da osvešta vaskršnju vodicu


Sveštenik Srpska pravoslavna crkve na Malti Risto Gorančić, pozvao je vernike svoje parohije i svoj narod da zakažu termin za osvećenja vaskršnje vodice. U svom obraćanju on je pojasnio i kada vodica treba da se osvešta.  

„Draga braćo i sestre, u krugu tradicije u pravoslavnoj crkvi imamo i jednu veoma lepu tradiciju, a to je osvećenje vodice. Tradicija u našoj crkvi je da sveštenik u toku godine posećuje domove svojih vernika radi osveštanja vodice nekoliko puta: o Bogojavljenju, pred Vaskrs i pred krsnu slavu.  Slavska se obavlja na nekoliko dana pred krsnu slavu, a vaskršnja u toku vaskršnjeg posta“, istakao je otac Goran.

On je dodao da je Vaskršnja vodica duhovna pripremna za dolazak praznika nad praznicima, praznika Vaskrsenja Hristovog. „Veoma je važno da u tom periodu sveštenik uđe u domove svojih vernika i da prinesu zajedničke molitve za taj dom. Osvećenje vodice po domovima nije samo „puki” običaj, nego nasušna potreba svakog vernika, koji oseća potrebu da pored osveštanja u crkvi, budu osveštani i očišćeni kropljenjem svete vodice i u svom domu – svojoj domaćoj crkvi. Osveštavanjem vodice i doma u dom ulazi blagodat Božija.  Velika je delotvornost molitve, a i osvećene vode koja se tom prilikom osveti. Vodu osvećenju u domu koristimo za sve naše potrebe, kada spremamo hranu, da se lečimo, umivamo i da je pijemo. Jedan deo osvećene vode ostavimo za farbanje uskršnjih jaja. Osvećenje vaskršnje vodice uglavnom kreće od druge nedelje vaskršnjeg posta. Za osvećenje vaskršnje vodice pripremite: činiju sa vodom, bosiljak(ako imate), kadionicu, tamjan i briket i sveću  (može i koja je gorela, od slave ili Božića). Osvećenje vodice u vašem domu možete zakazati preko FB profila ili pozivom na broj 77005789. Svako dobro od Gospoda Vam želim!“, naglasio je otac Risto Gorančić, pozvavši svoje vernike na osveštenje vaskršnje vodice.