Početna Najave Izložba i predavanja posvećena Svetome Savi i zadužbinarstvu Nemanjića u Budimpešti

Izložba i predavanja posvećena Svetome Savi i zadužbinarstvu Nemanjića u Budimpešti

Srpska pravoslavna eparhija budimska, zadužbina Tekelijanum i galerija Krug u Mađarskoj, pozivaju na izložbu i veče posvećeno Svetome Savi i zadužbinarstvu Nemanjića. „Prave puteve stvaraj svojim nogama i puteve soje ispravljaj“ ime je ove manifestacija, koja je ujedno i citat prvog srpskog arhiepiskopa.

Događaj će se održati u zadužbini Save Tekelije Telelijanum u Budimpešti u petak 25. marta u 18. časova (V kvart, Vereš Palne 17-19). U svečanoj sali Tekelijanuma na samom otvaranju programa obratiće se episkop budimski i administrator temišvarski Lukijan. Miroslav Ilić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama će govoriti na temu „Zadužbinarstvo Nemanjića, savremeni model uspeha“. Stanislav Radulović, podsekretar Sekretarijata za kulturu javnog informisanja i odnose s verskim zajednicama Vojvodine će takođe održati kratko predavanje. „Namokanon Svetog Save pravni spomenik i njegov značaj za ustrojstvo Srpske srednjevekovne državne i crkve“ je tema o kojoj će govoriti.

U 18.45 je svečano otvaranje izložbe „Sveti Sava Srpski“ u Tekelijanumu – galeriji Krug. Ovo je gostujuća izložba Istorijskog muzeja Srbije i predstaviće je direktor dr Dušica Bojić. Izložba prikazuje ambijente u kojima je Sveti Sava živeo i stvarao, pojedine spise kao i mali broj ličnih predmeta. Organizatori izložbe se zahvaljuju ambasadi Republike Srbije u Budimpešti na logističkoj podršci.

Срдачно Вас позивамо на програм посвећен Светом Сави и задужбинарству Немањића који ће се одржати 25. марта 2022. године у Текелијануму са почетком у 18 часова.