Konzul Milica Topalović iz Berlina prisustvovala onlajn nastavi đaka Marije Aleksić


Učenici srpske škole iz okoline Berlina upoznali se sa radom konzula
O ovom diplomatskom zanimanju govorila konzul Milica Todorović
Foto: arhiva M. Aleksić

Za učenike Srpske dopunske škole iz okoline Berlina koji imaju onlajn nastavu poslednji časovi bili su veoma interesantni. Nastavnica Marija Aleksić iz Berlina je u dogovoru sa konzulom Republike Srbije u prestonici Nemačke Milicom Topalović, organizovala čas na kome i prisustvovala i konzul. „Konzulka Milica Topalović i ja smo došle na zajedničku ideju da se ona predstavi đacima koji pohađaju onlajn nastavu, a to su đaci van Berlina. Prošlonedeljna nastavna jedinica nam je bila na temu zanimanja i bila je idealna prilika da se konzulka Milica Topalović predstavi našim đacima”, istakla je nastavnica Marija Aleksić za portal Rasejanje.info.
U uvodnom delu časa nastavnica Marija je govorila učenicima uopšteno na temu zanimanja i predstavila je putem prezentacije jedno od najčešćih zanimanja u Republici Srbiji. „Konzulka se nakon toga predstavila đacima i kazala im je nekoliko važnih i zanimljivih činjenica koje su važne za njen poziv. Učenici su imali prilike da postave konzulki nekoliko zanimljivih pitanja. Zanimalo ih je kako i na koji način se postaje konzul, koju školu je završila za to zvanje i da li je njen posao težak“, prenela je utiske sa časa nastavnica Marija Aleksić.

Učenicima je bilo interesantno njeno izlaganje i sa oduševljenjem su reagovali na činjenicu da sada znaju kome tačno da se obrate ukoliko slučajno izgube pasoš ili žele iz nekog razloga da dobiju novi. U završnom delu časa organizovan je i kviz, gde su učenici odgovorili tačno na sva pitanja koja su vezana na temu zanimanja i u čast gostovanja konzula iz srpske ambasade u Berlinu (konzularnog odeljenja), otpevali su i stihove srpske narodne pesme „Razgranala grana jorgovana“. 

„Pored konzulke Milice Topalovic, na času su bile prisutne i koleginice iz Frankfurta Bojana Rakonjac, koleginica iz Londona Vida Milojković i koleginica iz Osla Gordana Čović. One takođe imaju svoje onlajn grupe i možemo slobodno reći da je ovo bila neka vrsta uglednog časa i ostvarivanje jedne lepe i zajedničke saradnje svih nas“, dodala je nastavnica Marija Aleksić.

Onlajn nastavi prisustvovale su i koleginicie nastavnice Marije iz Nemačke, Novreške i Velike Britanije
Foto: arhiva M. Aleksić