Početna Događanja U Pragu obeležena 23. godišnjica bombardovanja Jugoslavije

U Pragu obeležena 23. godišnjica bombardovanja Jugoslavije

U Pragu ispred ambasade RS
Foto: ambasada RS u Českoj

Češko udruženje prijatelja Srba sa Kosova obeležilo je 23. godine od početka bombardovanja tadašnje Jugoslavije od Nato pakta. Tačno u 20.05 časova, u četvrtak 24. marta u Pragu, ispred Ambasade Republike Srbije, 23. put obeležen pomen žrtvama bombardovanja nekadašnje Jugoslavije, pred velikim brojem okupljenih građana.

Prisutnima se obratio organizator skupa režiser Vaclav Dvoržak (predsednik udruženja Srbi sa Kosova), koji je istakao da Jugoslavija nikoga nikada nije ugrožavala, da je akt bombardovanja bio varvarski, a ubijanje civila bezrazložno. Potom je poslanik češkog parlamenta Jaroslav Foldina naglasio da je bombardovanje bilo grubo kršenje međunarodnog prava, kao i da je od tog trenutka međunarodno pravo zamenila sila. Na skupu su govorili i poslanik evropskog parlamenta Ivan David i književnica Lenka Prohaskova, koji su takođe osudili bombardovanje.

Ambasador Republike Srbije u Češkoj Berislav Vekić organizovao je koktel za učesnike skupa priređenog povodom obeležavanja 23. godišnjice bombardovanja Jugoslavije.