Početna Događanja U Švajcarskoj održan drugi po redu Festival srpkog folklora

U Švajcarskoj održan drugi po redu Festival srpkog folklora

Rekordan broj posetilaca na drugom po redu Festivalu srpskog foklora Švajcarske
Foto: Savez srpskog folklora Švajcarske

Drugi po redu Festival srpskog folklora Švajcarske, održan je protekle nedelje u Ditikonu kraju Ciriha, na kome je učestvovalo 35 ansambala sa blizu 900 učesnika iz 19 kulturno-umetničkih društava koje okuplja Savez srpskog folklora Švajcarske (SSFŠ), kao i dva ansambla iz drugih država jedan iz Nemačke i jedan iz Francuske.

Manifestaciju je otvorio Aleksandar Jeremić, goste je pozdravio predsednik Saveza Nenad Milenković. Prisutnima se obratio i ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić, a među gostima je bio i generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić. Ambasador Bradić se zahvalio domaćinima i organizatorima, a prvenstveno učesnicima manifestacije „na svemu što rade da bi očuvali identitet, jezik, veru, običaje i tradiciju Srbije“. On je podsetio na važne istorijske datume koji se obeležavaju u martu – Pogrom na Kosovu i Metohiji i početak 78-dnevne agresija NATO na SR Jugoslaviju – i neophodnost negovanja kulture sećanja. Ambasador Goran Bradić pozvao je preduzetnike iz Švajcarske da nastave sa trendom otvaranja firmi u Srbiji i jačanjem svih oblika saradnje između Srbije i Švajcarske, a posebno u oblasti privrede i informacionih i komunikacionih tehnologija.

Nastupilo je 35 ansambala sa skoro 900 učesnika
Foto: Savez srpskof folklora Švajcarske

Nakon intoniranja himne Bože pravde, na bini su se smenjivali igrači SKUD Vuk S. Karadžić iz Šenenverda, KUD Nikola Tesla iz Lucerna, KUC Sloba iz Ciriha, SFD Homolje iz Gosaua, KUD Kolo Baden, KUD Kikac iz Bazela, KUD Zavičaj iz Vintertura, FMD Izvor iz St. Galena, ANI Abrašević iz Ciriha, KUD Vez iz Lozane, FMD Kolo iz Nojhauzena, KUD Sveti Sava iz Cuga, KUD Karađorđe iz Berna, KUD Zlatnik iz Veveja, KUD Ras iz Lucerna, KUD Sveti Sava iz Alštetena, kao i igrači dva društva koja nisu iz Švajcarske ANIP Oro iz Pariza (Francuska) i KUD Zora iz Ratingena (Nemačka).

Festival je bio uspešan i rekordno posećen. Hala u Ditikonu, koja ima kapacitet od 3.500 mesta, bila je ispunjena do poslednjeg mesta, čime je još jednom potvrđeno veliko interesovanje dijaspore u Švajcarskoj za održavanje ovakvih manifestacija.Nikada ranije nije bilo toliko publike ni učesnika na sličnim manifestacijama. Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora u Švajcarskoj, izuzetno je zadovoljan festivalom.

Igrači Kola iz Badena
Foto: KUD Kolo

Predsednik Saveza Milenković i predstavnici kulturno-umetničkih društava izrazili su zahvalnost na rekordno velikoj finansijskoj podršci koju su, na poslednjem konkursu, klubovi u Švajcarskoj dobili od države, odnosno od Ministarstva spoljnih poslova i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Foto: Savez Srba folklora Švajcarske