Početna Događanja Poseta školi srpskog jezika Sveti Đorđe u Moskvi

Poseta školi srpskog jezika Sveti Đorđe u Moskvi

Đaci srpske škole Sveti Đorđe u Moskvi
Foto: ambasada RS u Moskvi

Ambasador Republike Srbije u Moskvi Momčilo Babić, posetio je đake dopunske škole srpskog jezika Sveti Đorđe u Moskvi. Bila je to prva poseta, od kada je škola otvorena. U ambasadi Republike Srbije u Moskvi podsećaju da je ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković pre godinu dana zajedno sa direktorom Uprave za sadardnju sa dijasporom i Srbima u region Arno Gujonom posetio srpsko rasejanje u Moskvi i obećao srpske škole, koje su u rekordnom periodu i otvorene.

„Srpske škole služe kao ponos našem narodu i našoj deci“, rekao je ambasador i dodao da će se ambasada starati da školi kontinuirano pomaže. On je ukazao da naša deca sa zadovoljstvom pohađaju nastavu i uče svoj i jezik svojih predaka, iako se nastava odvija samo nedeljom, kako ne bi remetila njihovo pohađanje redovnih škola. Tom prilikom su najboljim učenicima uručene diplome i priznanja za postignute rezultate. Ambasador je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da prisustvuje nastavi i razgovara sa najmlađim Srbima u Moskvi i pored zahvalnosti čelnim ljudima Srbije na pomoći da se odeljenja otvore on se zahvalio i koordinatorki škole Vesni Simić, učiteljicama Tanji Baranović i Jeleni Lalić, kao i vlasniku restorana Damil Ranki Ilić, koja je ustupila prostor za školu. 

Ambasador Babić razgovarao je i sa predstavnicima srpske dijaspore, kao i sa roditeljima dece koja pohađaju nastavu srpskog jezika. Prethodno je u prostorijama Ambasade održan prvi sastanak sa članovima srpske poslovne zajednice u Moskvi, na kome su doneti zaključci o daljoj saradnji i uzajamnoj podršci matice i dijaspore, kao i o unapređenju ekonomske saradnje Republike Srbije sa Ruskom Federacijom.