Početna Događanja Pomen žrtvama NATO agresije 1999. održan u Beču

Pomen žrtvama NATO agresije 1999. održan u Beču

Srđan Mijalković, potpredsednik Prosvjete iz Beča
Foto: arhiva S. Mijalković

U Beču je na dan, kada je Nato alijansa započela svoju agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju održan skup posvećene sećanju na taj nelegalan, nepravedan, pogrešan i tragičan period. Time su na Štefansplacu 24. marta obeležene 23 godine od surove agresije. Tradicionalni pomen na žrtve organizovao je Srpsko-austrijski pokret solidarnosti, skup srpskih i austrijskih organizacija i pojedinaca, koji je politički i u svakom smislu nezavisan i neutralan. Pomenu je prisustvovao i jerej Filip Milunović iz hrama Svetog Save u Beču.

Potpredsednik bečke Prosvjete prof. Srđan Mijalković je otvorio skup. On je pozvao na minut ćutanja, a okupljeni su upalili sveće u znak sećanja na sve stradale tokom 78 dana bombardovanja SRJ. U svom govoru, Mijalković je izmeću ostalog rekao: „Mi smo sa svojim familijama osetili užase rata. Naša deca su u Srbiji uspavljivana eksplozijama bombi, naše reke su tekle preko mostova koje je NATO besomučno rušio, naše škole, bolnice i privatne kuće su pretvarane u ruševine. Zato danas sa tugom gledamo na dešavanja u Ukrajini, gde obični narod strada zarad, navodno, viših političkih ciljeva. Nijedna dečja suza, nijedan jauk majke, nijedan izgubljeni ljudski život, ne smeju biti opravdani političkim neslaganjima, koja dovode do ratnih dejstava. Zato, sa ovog mesta u centru Beča, odakle smo mi Srbi, zajedno sa prijateljima Austrijancima, 1999. godine apelovali da se zaustavi agresija na našu zemlju, molimo – dozovite se svesti, zaustavite NATO ambicije prema Rusiji, zaustavite rat u Ukrajini!“                                                                                                           

Tokom obraćanja Srđana Mijalkovića desio se manji incident koji su izazvali mladi ljudi, koji su se predstavili kao Ukrajinci. Oni su razvili Ukrajinske zastave, što nikome nije zasmetalo, ali odmah posle odavanja počasti žrtvama NATO zločina počeli su da glasnim parolama ometaju pomen, to je međutim reakcijom policije brzo okončano, istaknuto je u Prosvjetinom saopštenju.

Okupljenima su se obratili predsednik Srpsko-austrijskog pokreta solidarnosti Lazar Bilanović, kao i brojni prijatelji Srbije iz Austrije, među kojima i istoričar Hanes Hofbauer, aktivista Vilhelm Langtaler i mnogi drugi. Na Štefansplacu su tokom poslednje dve decenije svake godine 24. marta organizovani pomeni žrtvama NATO agresije. I na ovogodišnjem pomenu broj okupljenih bio je veliki.