Početna Događanja U Ambasadi Republike Srbije u Stokholmu uručeno odlikovanje Dini i Jovanu Rajsu

U Ambasadi Republike Srbije u Stokholmu uručeno odlikovanje Dini i Jovanu Rajsu

Dini Rajs ambasador Momčilović predaje orden srpske zastave trećeg stepena
Foto: ambasada Srbije u Švedskoj

U ambasadi Republike Srbije u Stokholmu, Dini i Jovanu Rajsu uručeni su ordeni srpske zastave trećeg stepena, koji sui m dodeljeni Ukazom predsednik Srbije Aleksandra Vučića „za naročite zasluge u očuvanju kulture sećanja na Holokaust“.

Predstavnici ambasade Srbije su tom prilikom organizovali prijem, na kome su, pored članova porodice Rajs, prisustvovali i njihovi prijatelji, Anja Jan Gunter (nadležna za Srbiju u Direkciji za EU Ministarstva inostranih poslova Švedske), Gudrun Graf (austrijska ambasadorka u Švedskoj) kao i celokupan kolektiv Ambasade.

Ambasador Dragan Momčilović je istakao da su odlikovanja „Ordeni srpske zastave trećeg stepena“ dodeljeni Dini i Jovanu Rajsu, kao srpskim Jevrejima i poznatim intelektualcima u Švedskoj, koji, u kontinuitetu, svojim aktivnostima doprinose očuvanju kulture sećanja na Holokaust i borbi protiv antisemitizma. Momčilović je ukazao da je bračni par Rajs, poreklom iz Zrenjanina i Rume, preživeo strahote Drugog svetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, boraveći u više koncentracionih logora. On je nagasio da će se, zahvaljujući Dini i Jovanu Rajsu, njihovim književnim delima i svedočenjima o ličnim iskustvima iz perioda Drugog svetskog rata na tlu bivše Jugoslavije, posebno u Novom Sadu i Beogradu (na Starom Sajmištu, gde su Jovanu Rajsu pobijeni najbliži srodnici), kod današnjih i budućih generacija biti odnegovana sećanja o stradanjima Jevreja, Srba i Roma, ali i o značajnoj pomoći koje su srpske porodice tog vremena pružale Jevrejima kako bi se sačuvali njihovi životi.

Jovanu Rajsu ambasador predaje ordenje i priznanja Republike Srbije
Foto: ambasada Srbije u Švedskoj

Anja Jan Gunter je naglasila da je imala čast da upozna bračni par Rajs tokom svog ranijeg angažmana u obeležavanju komemorativne godišnjice Raula Valenberga (švedskog diplomate koji je spasavao Jevreje u Mađarskoj u periodu Drugog svetskog rata) 2012. godine, apostrofirajući da oni predstavljaju „istinske i višeznačne heroje, kako za Švedsku, tako i za Srbiju”.

Dina i Jovan Rajs su, u izuzetno dirljivom tonu, izrazili zahvalnost za dodelu odlikovanja „Ordena srpske zastave trećeg stepena“, ali i za zasluge srpskog naroda, čiji su se pripadnici tokom Drugog svetskog rata nesebično žrtvovali spasavajući Jevreje, navodi se na stranici srpske ambasade u Švedskoj. Jovan Rajs je istakao da je preživeo strahote Holokausta „samo zahvaljujući požrtvovanosti bliskog rođaka, koji je bio srpskog porekla, te da duguje neizmernu zahvalnost srpskom narodu, sa kojim oseća posebnu prisnost“. Potencirao je da Srbija nikada nije pokazivala antisemitizam, kao i da je srpski narod bio jedini u Evropi koji je štitio i spasavao svoje Jevreje za vreme Drugog svetskog rata. „Ukazao je da je duboko povezan sa Srbijom, iako je, nakon završetka medicinskih studija u Beogradu, odlučio da otputuje u Švedsku, kao i da će nastaviti sa dolascima, kako bi  u pojedinim srpskim školama ponovo imao istupanja o borbi protiv antisemitizma i sećanju na Holokaust“, istaknuto je u saopštenju ambasade.

Orden srpske zastave trećeg stepena za Dinu i Jovana Rajsa
Foto: ambasada Srbije u Švedskoj