Početna Događanja U Austriji održana smotra folklora – prvo mesto osvojio SKC Stevan Mokranjac...

U Austriji održana smotra folklora – prvo mesto osvojio SKC Stevan Mokranjac iz Beča

Pobednici smotre igrači SKC Stevan Mokranjac iz Beča
Foto: arhiva M. Runjo

U Švehatu kraj Beča održana je 37. po redu smotra srpkog folklora u Austriji. Organizator je bio Austrijski savez srpskog folklora, čiji su predstavnici bili presrećni što su nakon dve godine pauze zbog pandemije izazvane korona virusom mogli da održe smotru, na kojoj je nastupilo više od 700 učesnika i oko 3000 posetilaca. Smotri su, pored ambasadora Republike Srbije u Beču Nebojše Rodića prisustvovali i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u region, kao i brojni predstavnici austrijskog političkog života, među kojima su bili predsednica Grupe prijateljstva Austrija-Srbija i poslanica u Saveznom parlamentu Republike Austrije  Gudurin Kugler, izaslanik gradonačelnika Beča Kurt Šticenbeher, kao i predstavnici lokalne vlasti Švehata i 16. bečkog Okruga.

Presednik Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandar Stanković i Arno Gujon
Foto: FB A. Gujon

„Drago mi je što sam ovde. Austrija je blizu Srbije, a vama je, iako ste ovde, Srbija u srcu. Folklor igra važnu ulogu u očuvanju identiteta srpskog naroda. To je više od igre. Svako dete koje igra, ponavlja korake koje su preci igrali i prenosili s kolena na koleno“ rekao je Arno Gujon i dodao da i svoju decu uči da igraju srpski folklor uz komentar da se kolo igra svuda, na svim veseljima širom sveta gde su Srbi. „Time se neguje kultura, tradicija i identitet srpskog naroda”. Na svojim društvenim mrežama iste večeri je preneo svoje utiske iz Austrije. „Ponovo se igra srpsko kolo u Beču i to posle dve duge godine pauze! Koliko se naša najbrojnija zajednica u Evropi uželela igre pokazuju prepune tribine i brojni ansambli koji nastupaju. Želeo sam da budem sa folklorašima i srpskim narodom, da im se obratim i da uživam u najlepšim igrama iz Srbije. Ove godine podrška Uprave srpskim folklornim društvima iz Austrije biće usmerena na kupovinu nošnji i pomoć oko organizovanja centralnih smotri. Ambasador Rodić i predstavnici Saveza austrijskog folklora na čelu sa Aleksandrom Stankovićem uvek su dobri domaćini. Hvala im na dočeku kao i svim Srbima iz Austrije koje sam video na smotri“

Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandar – Saša Stanković, pozdravivši prisutne, naglasio je, da je cilj smotre da se učesnici osećaju kao ambasadori kulture, da se upoznaju, druže, neguju jezik i tradiciju predaka. Za Savez je, svako dete, koje se pojavilo na bini, pobednik. „Niko nema pravo da tu decu sprečava da dođu, pokažu šta znaju, dobiju majicu Smotre i da se zadovoljni, puni utisaka vrate u svoja društva, a zatim te utiske prenesu drugim vršnjacima, probude njihovo interesovanje za srpsku tradiciju i folklor“, naglasio je predsednik Austrijskog saveza Stanković.

Srpski kulturni centar Stevan Mokranjac iz Beča je, po oceni žirija (Vesna Bajić, Bojan Milinković i Miloš Rašić) dobio najviše bodova (99,5). Pored folkloraša Mokranjca zlatnu plaketu osvojili su KSD Bambi iz Beča i KUD Jovan Jovanović Zmaj iz Solenaua. Srebrne plakete dodeljene su igračima iz KUD Ostrog iz Linca, KUD Mladost iz Leobersdorfa i članovima KSZS Salcburg. Bronzane plakete osvojili su mladi iz KUD Jovan Jovanović Zmaj iz Feldkriha, KUD Jedinstvo iz Beča i KUD Ostrog iz Izenburga.

Dodeljene su i specijalne nagrade: za narodnu nošnju prilagođenu mlađem uzrastu pripala KSZS Salcburg; za najbolje žensko pevanje u koreografiji društvu Jovan Jovanović Zmaj iz Feldkirha; za najbolji muzički aranžman KUD-u Ostrog iz Linca. Miljana Samardžić iz KSD Bambi iz Beča proglašena za najbolju vokalnu solistkinju.

Prepuna sala u Švehatu kraj Beča
Foto: FB A. Gujon