Početna Događanja Na likovno- literarnom konkursu „Da li mi verujete?“ nagrade i pohvale i...

Na likovno- literarnom konkursu „Da li mi verujete?“ nagrade i pohvale i za učenike u rasejanju

Na konkursu Dečije biblioteke Zmaj iz Beograda, povodom svetskog Dana knjige za decu na temu „Da li mi verujete?“ učestvovali su i učenici Srpske dopunske škole iz nemačkih pokrajina Baden-Virtemberg i Bavarska. Zadatak đaka je bio da napišu pesmu, priču ili da nacrtaju crtež inspirisan stihovima Duška Radovića „Da li mi verujete“?. „Svako je mogao da izmašta neku nestvarno zanimljivu priču i da je pretoči u literarni sastav. Najčarobnija stvar na ovom svetu je upravo život. Sva čarolija satkana je u samom življenju. Mi, ljudi, smo vrlo moćna i kreativna bića koja svoju budućnost određuju u sopstvenim mislima, a imamo i tu moć da svoje misli pretočimo u govor ili da ih napišemo na papir. Tako postajemo najbolji stvaraoci mnogih stvari“, istakla je koordinatorka Srpske dopunske škole za ove dve nemačke pokrajine Tatjana Popović.

Ona je sa ponosom naglasila da su i na ovom konkursu, kao i na prethodnim učestvovali učenici srpske škole u Baden-Virtembergu i Bavarskoj, čija se nastava izvodi u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Pohvale i nagrade, svakako, nisu izostale.

Rad Stele Sabo, učenice 8. razreda dopunske  škole na srpskom jeziku iz Ingolšata, ušao je u najuži izbor i dobila je pohvalu. Ona je napisala  veoma maštovit i zanimljiv literarni sastav gde je upotrebila čaroliju svoje mašte. Na jednoj staroj železničkoj stanici dešavale su se razne neobične stvari, jednoj zelenookoj devojčici. Da li je devojčica iz priče sama autorka, Stela? Ostaje i nama, čitaocima, da izmaštamo. Nastavnica Aleksandra Cvetković je vrlo ponosna na svoju učenicu, s obzirom da ovo nije prvi konkurs na kome je Stela učestvovala. „Jedna velika pohvala za trud, za krasnopis, za pedantnost, za tačnost i nastavi da koračaš samo krupnim koracima napred, Stela!“, dodala je ona.

Staša Matijašević iz Vinendena, učenica prvog razreda je takođe dobila pohvalu. Ona je napisala pesmu „Da li mi i učenica 3. razreda veruje“ kojom je privukla pažnju žirija.  „Staša je vrlo kreativna devojčica. Njena pesma, koju je napisala, na najbolji način to i pokazuje“, smatra njena nastavnica Valentina Damjanović.

Hana Erceg iz Bad Kanštata u Štutgartu, dobila je treću nagradu. Na času srpskog jezika je obrađena pesma „Da li mi verujete?“, koja je bila podsticaj učenicima za stvaranje pesama. Ideja, da napiše baš ovu pesmu došla je, kako je Hana izjavila, „sama, čim je učiteljica rekla da napišem pesmu ili priču. Iskreno, da bih napisala pesmu moram imati dosta strpljenja, dok pisanje priča mi je lakše. Pisanje ove pesme mi nije bilo teško“, naglasila je Hana.

„Hana Erceg pokazuje veliko interesovanje za čitanje, što joj je sigurno pomoglo da lepo piše i stvara. Redovno pohađa nastavu na maternjem jeziku, odlično govori srpski jezik, što je za pohvalu“, rekla je njena učiteljica Slavica Simić.

Učenici nastavnice Nataše Milenković su takođe učestvovali na ovom likovno-literarnom konkursu. „Maštu i emocije pretočili su u likovne radove, stihove i pisanu reč. Crteži, pesme i priče učenika su putovali od Nemačke do Beograda, prestonice Srbije. Poslato je 9 likovnih i 9 literarnih radova. Bujna mašta učenika iz Ulma nagrađena je drugim mestom za literarni rad“, naglasila je koordinatorka Popović.

Jan Karić iz Baden-Virtemberga je osvojio drugu nagradu. Jan  je učenik 3. razreda, a dopunsku nastavu na srpskom jeziku pohađa u Ulmu. Grupa u Ulmu je otvorena u decembru 2021. godine u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Jan redovno dolazi na nastavu, aktivno učestvuje u radu i nestrpljivo očekuje naredni čas, nove aktivnosti i druženje. „Trudiću se da i dalje motivišem svoje učenike da svoje misli i osećanja izraze na njima svojstven način, kroz pisanu reč ili likovni izraz. Vrlo sam zadovoljna dosadašnjim napretkom svojih učenika. Srećna sam kada ugledam osmehe na njihovim  licima i radost za vreme nastave. Raduje me to što vole da dolaze na časove i što rado učestvuju u vannastavnim aktivnostima. Učenici su uvek spremni za nove zadatke i izazove, a napredak na taj način ne može izostati. Iz dana u dan su sve bolji, a njihov maternji jezik bogatiji. Posebno sam počastvovana time što se istakao rad učenika iz dijaspore u moru radova dece iz Srbije, jer je to potvrda da smo svi zajedno na pravom putu“, istakla je nastavnica Nataša Milenković.

„Kada sam dobila poruku od učiteljice da je Jan osvojio drugo mesto bila sam jako iznenađena, a onda su  me je obuzeli ponos i sreća. Jan je kao dvogodišnjak došao u Nemačku, ali je još pre polaska u prvi razred čitao i pisao ćirilicu. On veoma voli da piše, ali nikada nije voleo da pokazuje svoje radove. U trenutku kada sam pročitala da je osvojio drugu nagradu na literarnom konkursu, bila sam najponosnija mama na svetu. Verovatno to ima još veću težinu i vrednost jer živimo u stranoj zemlji. Potom sam rekla njemu da je nagrađen, a on je bio očaran. Naravno, Jan kao Jan, smatrao je da se nije verovatno dovoljno potrudio kada je osvojio „samo“ drugu nagradu. Ponosni baka i deka su na svečanoj dodeli u Beogradu preuzeli Janovu nagradu. Čak su i pred svima prisutnima pročitali njegov rad. Jedno divno iskustvo za sve nas, za našu porodicu i verujem velika motivacija  za Jana da nastavi da piše, da bogati svoj maternji jezik i da iskazuje svoja najdublja osećanja na jeziku koji mu po rođenju pripada“, istakla je Janova mama Marina Karić.

Pored nagrađenih i pohvaljenih učenika na konkursu, koordinatorka Tatjana Popović pohvaljuje i sve učenike koji su na datu temu svoje misli i slike pretočili u stih, priču ili crtež.

„Divno je kada imamo toliki broj učenika koji uzimaju učešće na različitim literarnim i likovnim konkursima. Nagrada svakog učenika govori o radu naše škole i nastavnika i ujedno predstavlja ne samo  uspeh učenika koji su osvojili nagradu, već i uspeh svih đaka, koji ćirilicu pišu srcem i slikaju bojama ljubavi prema otadžbini“, ponosno je zaključila Tatjana Popović.