Početna Događanja U Beču obeleženo 280 godina Stematografije Hristofora Žefarovića

U Beču obeleženo 280 godina Stematografije Hristofora Žefarovića

U prostorijama Srpskog centra u Beču održano predavanje na temu: 280 godina Stematografije Hristofora Žefarovića
Foto: Srpski centar Beč

Članovi Srpkog centra iz Beča, su u saradnji sa prijateljima iz Organizacije srpskih studena u inostranstvu, ogranka u Beču održali predavanje na temu: 280 godina Stematografije Hristofora Žefarovića. Predavači su bili istoričari Zlatan Stojadinović i Marko Sarić (koji je od nedavno predsednik SPKD Prosvjeta Austrija). Hristofor Žefarović bio je kako su naveli predavači, uz Zaharija Orfelina i Dositeja Obradovića, najznačajniji srpski intelektualci 18. veka.  Hristoforava Stematografija impozantna je knjiga, štampana 1741. godine u bakrorezačkoj radnji Tomasa Mešmera u Beču. Istoričar Stojanović je istakao da delo Stematografija Hristofora Žefarovića najstarija je srpska knjiga štampana u Beču. „Njen je značaj i u tome što pruža novu percepciju nacionalnog pitanja Srba, koji su u to vreme bili podeljeni između dva carstva“.

U to vreme, kada nije bilo škola i štamparija, knjiga je dala jedan impuls Srbima u Habzburškoj monarhiji i Otomanskom carstvu, koja ih povezuje korišćenjem slika i prikazivanjem vladara dinastije Nemanjića. „Zamišljena i urađena sa namerom da austrijskim vlastima pokaže da srpska nacionalna svest i ponos nisu nestali, poslužila je i kao svojevrsni istorijski album i priručnik, koji bi srpskom narodu pružio određena znanja iz nacionalne istorije“, istaknuto je na predavanju. Ovaj istorijski dokument je nastao pod okriljem Karlovačke mitropolije. „Bila je to zamisao tadašnjeg mitropolita Arsenija Jovanovića, koji je bio i duhovni vođa projekta“, rekao je Zlatan Stojadinović, koji je ujedno i istakao umetničku vrednost knjige, „koja prevazilazi zastarele srednjovekovne prikaze i uklapa se u nove tendencije, tendencije baroka, čime je srpsku kulturu uvela u nove evropske tokove“.

Predavanje je bilo humanitarnog karaktera. Ulaz je bio besplatan, ali su posetioci imali priliku da dobrovoljno daju novčani prilog. Prikupljena novčana sredstva su upotrebljena za kupovinu projektora i obezbeđivanje dvogodišnje licence za predmete u OŠ Branko Radičević iz Cernice kod Gnjilana (Kosovo i Metohija).

Druženje nakon predavanja
Foto: Srpski centar Beč