Početna Događanja Srbi u Beču dobijaju još jedan hram

Srbi u Beču dobijaju još jedan hram

Bečka crkva Am Schöpfwerk postaje srpski pravoslavni hram
Novi srpski hram u Beču
Foto: FB vladika Andrej

Srpska pravoslavna crkva u Beču preuzima prethodnu katoličku župsku crkvu Am Schöpfwerk u Beču-Majdlingu, u 12.-om bečkom okrugu. „Sama srpska parohija postaće ponovo deo svoje prvobitne parohije u Altmansdorfu, iz koje je izdvojena 1982. godine. Četrdeset godina nakon osnivanja župe Am Schöpfwerk, hram Svetog Franje Asiškog predaje se srpskoj pravoslavnoj eparhiji austrijsko-švajcarskoj. Ovo su jednoglasno odlučili katolički župski savet i savet za upravljanje imovinom u saglasnosti sa rukovodstvom Bečke nadbiskupije“, navodi se na FB stranici vladike Andreja.

„U vreme kada je osnovana parohija 1982. godine, u naselju 12. bečkog okruga Am Schöpfwerk je živelo oko 5.000 pripadnika rimokatoličke zajednice. Parohija je projektovana kao sastavni deo novog stambenog kompleksa u 12. bečkom okrugu. Međutim, usled demografskog razvoja u poslednjih nekoliko decenija, broj katolika je pao na nešto manje od 1.000. Istovremeno se povećao udeo stanovnika pravoslavne veroispovesti. Prenos župske crkve izgrađene 1979-81 u Majdlingu – na Srpsku pravoslavnu crkvu je stoga prihvatljiv i istovremeno garantuje očuvanje hrama u vidu hrišćanske bogomolje“, stoji u obaveštenju.

„Zatvaranje katoličke župe je uvek bolno”, izjavio je Darijuš Šucki, vikar Bečkog gradskog regiona. „Istovremeno, raduje nas što će hram biti sačuvan kao hrišćanska crkva, u konkretnom slučaju Srpska pravoslavna bogomolja, koja će sada biti dostupna brojnoj i mladoj srpskoj zajednici na ovoj novoj lokaciji”, dadao je on.

U razgovoru sa članovima župskog saveta, episkop austrijsko-švajcarski Andrej je obećao da će buduće preuzimanje crkve Am Schöpfwerk u Majdlingu biti na zadovoljstvo i nekadašnjih katoličkih vernika, jer „Srpska pravoslavna crkva neguje srdačne odnose sa svim sestrinskim crkvama“. To takođe znači da će pravoslavni episkop, u neizmernoj zahvalnosti za razumevanje i podršku katoličke crkve u Beču, i ubuduće stajati na bratskom raspolaganju braći katolicima u novoj srpskoj crkvi Am Schöpfwerk.

Aktuelni izgled hrama iznutra
Foto: FB vladika Andrej