Početna Događanja U Ljubljani održan seminar o narodnim igrama i koregorafijama

U Ljubljani održan seminar o narodnim igrama i koregorafijama

Učesnici seminara
Foto: arhiva Savez Srba Slovenije

U Ljubljani je, minulog vikenda održan seminar o narodnim igrama i koreografiji za umetničke rukovodioce i igrače izvođačkih folklornih ansambala. Nosilac projekta i celogodišnjeg programa namenjenog edukaciji je Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu AP Vojvodine Republike Srbije, a partner u realizaciji stručnih seminara na području Slovenije je Savez Srba Slovenije.

Učesnici seminara bili su umetnički rukovodioci iz cele Slovenije i pojedini iz Austrije i Italije. Kako je najavljeno ovaj projekat će u toku 2022. godine biti realizovan svakog meseca u drugom gradu na području Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Poslednji seminar u decembru ove godine biće realizovan u Novom Sadu, gradu koji je u 2022. godini poneo titulu Evropske prestonice kulture. Više informacija o ovom edukativnom programu videti na zvaničnoj stranici Fonda: http://fondirpvojvodine.rs/home/BlogPost/85

Predavači na stručnom seminaru u Ljubljani bili su Velimir Agovski, folklorni pedagog, koreograf i istaknuti umetnički rukovodilac AKUD Lola iz Beograda i dr Vesna Bajić Stojiljković, etnomuzikolog i etnokoreolog, profesor na Institutu za umetničku igru u Beogradu. Korepetitor je Aleksandar Stepić, nastavnik muzičkog vaspitanja, muzički aranžer i šef narodnog orkestra AKUD Lola iz Beograda. Prisutni su obradili metodiku rada sa folklornim ansamblima, igračku terminologiju, radu na pokretu tela, predstavljanje igara iz određene etnokoreološke oblasti, predavanja iz koreografije narodne igre za igrače folklornih ansambala različitih uzrasta. Organizator je, svim učesnicima uručio zahvalnice i uverenja. Sve prisutne je toplo pozdravio i predsednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović.

Uverenje za učesnike senimara
Foto: arhiva Savez Srba Slovenije
Detalj sa seminara
Foto: arhiva Savez Srba Slovenije