Početna Događanja Štand uskršnjih jaja članova Nove generacije iz Šorndorfa uvek masovno posećen

Štand uskršnjih jaja članova Nove generacije iz Šorndorfa uvek masovno posećen

Članovi Srpskog kulturnog društva Nova generacija iz Šorndorfa u Nemačkoj godinama učestvuju na Vaskršnjim pijacama, gde pred katolički Uskrs prodaju ofarbana jaja. Oni ih farbaju po našim običajima i uglavnom u lukovini sa divnim šarama od raznih liski i cveća, kako što tu to radili naši preci. Ovo udruženje je poznato po negovanju naših običaja i svi narodi u Šorndorfu na njihovim tezgama rado kupuju srpske proizvode i raspituju se za naše običaje. „Kao i svake godine tako smo  se i ove godine potruditi da prezentujemo sve ono što su vredne ruke naših majki uspele da pripreme“, istakao je Dragan Đole Đorđević, predsednik Nove generacije za medijski portal Rasejanje.info.

Na trpezi pijace u Urbahu, kao i dva dana u Šorndorfu u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, bila su izložena uskršnja jaja koja su na tradicionalni srpski način obojena i pripremljena za ovu priliku. Pored uskršnjih jaja bilo je i različitih kolača i poslastica koje se takođe spremaju za ovu priliku.

„Od sveg srca želim da se zahvalim svim majkama, bakama ali i svim porodicama koje su učestvovale u ovoj prelepoj akciji, uz koju već tradicionalno okupljamo veoma veliki broj ljudi različitih nacija, koji su svake godine u ovo praznično vreme uskrsa fascinirani našim naporima da ih obradujemo“, dodao je Dragan Đole Đorđević.
Članovi Nove generacije će i dalje biti otvoreni za svaku vrstu prezentovanja običaja svoga naroda, kao i za divne priče i sva neophodna objašnjenja o običaju svoga naroda.

Mladi i vredni članovi Nove generacije iz Šorndorfa
Foto: D. Đorđević