Početna Kultura Danas u Beču predstavljanje knjige „Bili smo niko i ništa“ Milana Radina

Danas u Beču predstavljanje knjige „Bili smo niko i ništa“ Milana Radina

Austrijsko-srpsko kulturno društvo Vilhelmina Mina Karadžić u saradnji sa Zajednicom srpskih klubova u Beču,  organizuje danas, 28. aprila 2022. godine, sa početkom u 18 časova, prezentaciju knjige Bili smo niko i ništa autora Milana Radina. Ova kulturna manifestacija će se održati u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču. Adresa: 1100 Gudrunstrasse 133b.

U izdanju novosadskog „Prometeja“ objavljena je knjiga „Bili smo niko i ništa“. „To je biografija bečkog filozofa i menadžera Milana Radina, rumunskog Srbina, koji je uspeo, tek iz trećeg pokušaja, da pobegne iz komunističke zemlja Elene i Nikolaja Čaušeskog. Milan Radin je rođen 1973. godine u Temišvaru. Iz Rumunije je pobegao 1989 . godine u Austriju. Najpre je boravio u zatvoru u Gracu, zatim u izbegličkom logoru u Trajskirhenu, a  kasnije u Unteroru/Hartbergu, i naposletku u Admontu. Radin piše o svom sumornom životu u Rumuniji, ali ćemo mi iz njegove knjige izdvojiti ispovest o njegovom begstvu, boravku i prilagođavanju životu u Austriji“, istaknuto je u saopštenju ASKD Vilhemina Mina Karadžić.

„Roman „Bili smo niko i ništa“, koji se može svrstati i u putopisnu prozu, noseći takođe i odlike romansi – rane autobiografije, nudi čitaocima sećanje na jed no mračno vreme i ishod je autorovog nastojanja da se od zaborava sačuva bar jedan deo onoga što su obični, „mali“ ljudi doživljavali, zadesivši se u jednom burnom vremenu, na razmeđi dva sveta. U fokusu je petnaestogodišnji dečak, koji sa majkom i nekoliko zemljaka odlučuje da napusti domovinu, komunističku Rumuniju, koja grca pod Čaušeskuovom čizmom. Pored uzbudljivih epizoda, u kojima čitalac prati pokušaje bekstva glavnog junaka, ova knjiga prava je riznica poetskih sećanja na detinjstvo i blagodeti jednog, gotovo iščezlog, višejezičnog i multikulturnog raja, koji je vladao na panonskim prostorima. Uz živopisno oslikana evropska događanja i pros tore, kao i stavove rumunskih građana o ondašnjim jugoslovenskim prilikama, koje nudi ovo zanimljivo, razigrano i književnim citatima, prožeto štivo, čitalac se na kraju suočava i sa pogledom iz sasvim drugog ugla, onda kada je autor na razvijenom Zapadu pronašao novi dom, ali stvari se opet iz korena menjaju, a život, uvek nepredvidiv, donosi nove pretnje, zaključke i preokrete“, istakla je prof. Svetlana Matić, predsednica udruženja Vilhemina Mina Karadžić.