Početna Događanja Ambasada Srbije u Tokiju organizovala izložbu i koncert povodom 140 godina prijateljstva...

Ambasada Srbije u Tokiju organizovala izložbu i koncert povodom 140 godina prijateljstva Srbije i Japana

Učesnici programa „Povezivanje srca dve zemlje putem umetnosti”
Foto: arhiva ambasade RS u Japanu

Predstavnici srpske ambasade u Tokiju organizovali su u Građanskom centru Akasaka izložbu i koncert „Povezivanje srca dve zemlje putem umetnosti” povodom 140 godina prijateljskih odnosa Srbije i Japana.

Ambasadorka Republike Srbije u Japanu Aleksandra Kovač je tokom pozdravnog govora istakla, da su odnose Srbije i Japana u prethodnih 140 godina obeležila dva motiva: „uzajamni osećaj solidarnosti i kulturno-umetnička razmena, koji su doveli do približavanja dva naroda putem jezika univerzalnih osećanja i vrednosti koje čovečanstvo neguje od svog postanka“.

Članice folklornog ansambla Silangan sa Tokijskog univerziteta za strane studije izvele su splet srpskih narodnih igara iz Šumadije
Foto: arhiva ambasade RS u Japanu

Ona se posebno zahvalila umetnicima koji su svojim sjajnim izvedbama i delima opravdali naziv manifestacije i inspirisali sve prisutne na još čvršće povezivanje i međusobno razumevanje. „Članice folklornog ansambla Silangan sa Tokijskog univerziteta za strane studije izvele su splet srpskih narodnih igara iz Šumadije, dok su poznata flautistkinja Juki Saito, violončelista Šinsuke Usui i pijanista Kenđi Kanemasu izveli dela srpskih kompozitora i tradicionalne kompozicije, kao i nekoliko popularnih japanskih melodija“, navodi se u saopštenju Ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije.

Preko dvesta posetilaca imalo je priliku da uživa u savremenim kompozicijama Aleksandra Vujića „Valcer” i „Srpsko kolo” kao i u zvucima pesama „April u Beogradu”, „Tamo daleko”, „Što se bore misli moje”, „Pod gorom se šetalo devojče”, „Ševa” i „Marš na Drinu”. „Posebnu pažnju privukla je izvedba japanske pesme „Šušti, šušti bambusov list”, koju je violončelista otpevao na srpskom i japanskom jeziku“, dodao je u saopštenju.

Foto: arhiva ambasade RS u Japanu

Pre koncerta, posetioci je pružena mogućnost da pogledaju izložbu fotografa  Takafumi Kana, člana Društva fotografa Japana. Izložbu su krasile fotografije, nastale tokom njegove posete Srbiji 2019. godine, pod okriljem programa „Umetnici u rezidenciji” u okviru projekta „Novi Sad  – Evropska prestonica kulture 2021/2022”.

Izložba fotografa  Takafumi Kana posvećena Srbiji
Foto: arhiva ambasade RS u Japanu