Početna Informacije Samit poslovne dijaspore Udruženja srpskih privrednika Švajcarske

Samit poslovne dijaspore Udruženja srpskih privrednika Švajcarske

Udruženje srpskih privrednika Švajcarske (USPŠ), održaće 13. i 14. maja 2022. godine Samit poslovne dijaspore u gradskoj hali Ditikon  kraj Ciriha. Tokom dva dana trajanja Samita, u okviru Privrednog sajma i Ekonomskog foruma sastaće se švajcarske i srpske kompanije iz sektora energetike, informacionih tehnologija, medicine i nekretnina. Ciljevi ovog četvrtog Samita Udruženja srpskih privrednika Švajcarske su podrška srpskim kompanijama u Švajcarskoj, kao i podsticanje ekonomskog razvoja i saradnje između dijaspore i Matice. Prvi Samit održan je 2016. godine, potom su bili 2017. i 2018. a poslednje dve godine nisu održani zbog pandemija izazvane koronavirusom.

Manifestaciju će otvoriti ambasador Republike Srbije u Bernu Goran Bradić u subotu u 9 časova. Pored njega uvodne govore će imati Oliver Bertšinger ispred SEC Privredne komore Švajcarska — Centralna Evropa, Miroslav Knežević pomoćnik ministra za ekonomsku diplomatiju Republike Srbije kao i ministar energetike Petar Đokić.

Na Ekonomskom forumu biće reći o informacionim tehnologijama, tehnološkim izazovima i mogućnostima, NFTs-u i o projektu Limos4. Dr. Vladimir Cmiljanović, osnivač Swissrocekts & Rocketvax, će u okviru programa koji će biti posvećen medicine, govoriti o razvoju druge generacije vakcina protiv Kovida-19. Takođe investicije i smernice za izgradnju solarnog parka, kao i o implementaciji regulatornog modela kantona Cirih u energetskom sektoru, je jedna od tema energetskog dela Foruma. Na Forumu će biti reči i o aktuelnoj situaciji nekretnina u Švajcarskoj, kao i o švajcarskom projektu Swiss Residence — King’s Fountain Dedinje u Begradu… Detaljnija agenda se može pogledati ovde