Početna Informacije Srušio se krov pod kojim spava devetoro dece – potrebna pomoć porodici...

Srušio se krov pod kojim spava devetoro dece – potrebna pomoć porodici Banjaš

Novu humanitarnu akciju da se napravi kuća porodici Banjaš, koja je ostala bez krova pokrenuli su članovi humanitarne organizacije Srbi za Srbe. On su pozvale sve da se priključe kako bi Mirjana i Radoslav koji žive u Dobrici kraj Alibunara sa devetoro dece mogli da imaju pristoran život. Žive u dve prostorije. Postojeću kuću su kupili pre 20 godina, struja im je odavno isečena a nemaju ni kupatilo. Vetar koji im je nedavno odneo krov porušio je i poljski toalet. A sa njima je od pre pola godine u unuk – bebica Ivan. Prenosimo priču humanitarne organizacije Srbi za Srbe uz molgu da svako ko može novčano pomogne ovu i sve ostale akcije.

Nova akcija HO Srbi za Srbe porodici Banjaš
Foto: HO Srbi za Srbe

Kao da situacija u kući porodice Banjaš nije već dovoljno loša, zimus im je oluja odnela deo krova. Zemljani zidovi, neravan pod, raspalo pokućstvo i isključena struja postali su samo sitni problemi u odnosu na pretnju da im se čitava kuća može srušiti! Takve sumorne dane, ispunjene strepnjom, u Dobrici kraj Alibunara provode Milica (3), Nikolina (5), Marinela (10), Andrijana (12), Andrija (14), Sonja (16), Danijel (18) i Dragan (27) sa roditeljima Mirjanom i Radoslavom.

 „Stisla nas je muka sa svih strana. Ovu kuću smo kupili pre 20 godina za 3.000 maraka. Imamo samo dve sobice, a struju su nam zbog duga isekli. Krov je već bio načet, a sada je oluja odnela još jedan deo, pa nam je veći deo kuće faktički potpuno otkriven” – započinje priču otac Radoslav. Banjaši nemaju kupatilo. Deca se od malena kupaju u koritu, a pomenuta oluja se pobrinula da više nemaju ni poljski toalet. Pao je! „Ja bih mnogo volela da imam kupatilo!” – poručila je desetogodišnja Marinela.

Domaćin radi kad god neko zovne, kosi, seče drva, mada kaže da su dnevnice loše. Majka Mirjana, takođe. Radi sezonski, kopa u bašti, tu je kad god se nađe nekog posla. I najstariji sin pomaže po selu oko krava, pa preživljavaju nekako. Imaju još dvoje dece, ali su oni zasnovali svoje porodice. Najviše muke imali su sa sinom Dimitrijem: „Morao je da operiše srce. Imao je neku rupicu i šum na srcu. Sada je dobro, ali ne sme da se zamara” – priča Mirjana.

Šesnaestogodišnja Sonja već se ostvarila kao majka. Pre šest meseci dobila je malog Ivana o, kojem je, nažalost, prinuđena sama da brine sa svojima.

Deca bi volela da u kući imaju kupatilo
Foto: HO Srbi za Srbe

„Kako smo othranili svoju decu, tako ćemo i njegaˮ, dodaje baba Mirjana. I zaista, po deci se ne bi reklo da im bilo šta fali. Fino su vaspitani i, sem što su odgovarali na postavljena pitanja, reč kuknjave od njih se nije čula. Ono što im fali jesu bolji uslovi za život. „Svi spavamo na ova dva kreveta i dve fotelje koje razvučemo” – rekoše nam, iako ostade nejasno kako uspeju svi da stanu.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku akciju pomoći za porodicu Banjaš. Ovoliki broj dece i muke koje su ih zadesile iziskuju reakciju svih nas. Pozivamo vas da nam pomognete svojim donacijama da dobiju novu kuću!
Više o ovoj akciji kao i načinu donanjiranja možete naći na stranici www.srbizasrbe.org