Početna Događanja Markovdan u Braunau

Markovdan u Braunau

U Braunau proslavljena hramovna slava
Foto: FB vladika Andrej

Na dan praznika Svetog apostola i jevanđeliste Marka, srpski pravoslavni hram u Braunau u Austriji, koji je posvećen ovom svetitelju, proslavio je svoju hramovnu slavu. Episkop austrijsko-švajcarski Andrej služio je svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluživanje starešine hrama jereja Andreja Živkovića, protojereja-stavrofora Dragana Erića iz Salcburga, jereja Jovana Govedarice iz Beča, đakona Nikole Lubardića iz Beograda kao i đakona Nemanje Mićića iz Linca.

„Svečanom praznovanju slave crkve Svetog Marka doprinela je grupa poklonika iz Beča koji su tog jutra već u ranim jutarnjim časovima zajedno sa jerejem Jovanom Govedaricom krenuli na put, kako bi zajedno sa parohijanima iz Braunaua i okoline dočekali svog arhijereja i zajedno učestvovali na avetoj arhijerejskoj liturgiji. Verni narod se u znatnom broju okupio ispred hrama iščekujući episkopa, zajedno sa sveštenstvom. Odmah nakon svečanog ulaska propraćenim svečanim himnama, počela je arhijerejska liturgija“, navedeno je u saopštenju Crkvene opštine u Braunau.

Vladika Andrej je u svojoj slavskoj besedi izneo žitije Svetog apostola i jevanđeliste Marka, kao vernog učenika i saputnika Svetog apostola Petra na misionarskim putovanjima. Takođe episkop je istakao važnost „da Svetog apostola Marka ne proslavljaju samo pravoslavni vernici u Braunau, već i svi žitelji ovoga kraja, koji su presrećni od radosti što su srpski vernici preuzeli rimokatoličku bogomolju i posvetili je ovom divnom jevanđelisti“. Potom je zajedno sa sveštenstvom i ovogodišnjim kumovima slave, Goranom i Violetom Uđilović, prerezao i osveštao slavski kolač. Nakon službe svi zajedno i verni narod i sveštenstvo su tokom gozbe imali mogućnost da se druže uz pesmu i razgovora.

Prisutni u hramu na svetoj arhijerejskoj liturgiji
Foto: FB vladika Andrej

Grupa poklonika iz Beča je uz pratnju đakona Nikole Lubardića nastavila svoj put ka spomen kapeli u Mauthauzenu.

Službu su ulepšali i uveličali duhovni pevači
Foto: FB vladika Andrej