Početna Događanja U Vašingtonu održan okrugli sto „Biznis sa Srbijom“

U Vašingtonu održan okrugli sto „Biznis sa Srbijom“

Kao nastavak aktivnosti promocije privrednih potencijala regiona i Srbije, započetih decembra prošle godine okruglim stolom „Biznis sa Balkanom“, u Vašingtonu je održan okrugli sto „Biznis sa Srbijom“ na zajedničku inicijativu Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA) i ambasade Republike Srbije u Vašingtonu, prenosi ambasada Srbije u Vašingtonu.

Događaj je organizovala ACEBA kao vid promovisanja ekonomskih, trgovinskih i investicionih potencijala Republike Srbije, a u cilju povezivanja i daljeg unapređenja saradnje sa američkim privrednim subjektima. Pored domaćina, predsednika Asocijacije ACEBA Erika Stjuarta, na okruglom stolu su govorili zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni izaslanik Stejt dipartmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, koji se putem video-veze obratio iz Beograda, kao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, čija je inicijalna zamisao bila organizacija ovog skupa.

Ambasador Srbije Marko Đurić se zahvalio na pozitivnim ocenama i pohvalama dosadašnjeg ekonomskog napretka i razvoja Srbije, „čemu u prilog govori sve intenzivnije prisustvo stranih kompanija i investitora u našoj zemlji“. „Govoreći o dosadašnjoj odličnoj i proaktivnoj saradnji sa Asocijacijom ACEBA, on je izneo i predlog da ova Asocijacija okupi zainteresovane kompanije i organizuje posebnu poslovnu misiju za posetu našoj zemlji, što je naišlo na odobravanje prisutnih i potvrdu dolaska od strane samog predsednika Asocijacije Stjuarta“ navedeno je u ambasadi.  On je naveo i da Srbija spremna da bude domaćin poslovno-trgovinske misije ove jeseni, koja će otvoriti nova vrata ispunjenju ekonomskog potencijala zemlje i dodatno produbiti bilateralne odnose. Za Đurića je važnost organizacije događaja poput okruglih stolova, trgovinskih i poslovnih misija kao prilika za uspostavljanje kontakata, poverenja i saradnje koji su ključni stubovi snaženja sveukupnih odnosa Srbije i SAD.

Okrugli sto je okupio predstavnike velikih američkih i svetskih korporacija poput kompanija „Filip Moris“, „Viza“, „Oškoš difens“, „Merk“, „UGT rinjuablz“, „Džejkobs“, „Sitigrup“, „Palo Alto“…