Početna Događanja Održan Četvrti ekonomski forum i privredni sajam srpske dijaspore u Švajcarskoj

Održan Četvrti ekonomski forum i privredni sajam srpske dijaspore u Švajcarskoj

Četvrti Ekonomski forum i privredni sajam srpske dijaspore -„Samit srpske dijaspore“ održan je 13. i 14. maja 2022. godine u Gradskoj hali Ditikon u Cirihu. Događaj je organizovalo Udruženje srpskih privrednika u Švajcarskoj, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Bernu. Cilj održavanja Samita je podrška srpskim kompanijama u Švajcarskoj, njihovo umrežavanje, kao i podsticanje i dalje unapređenje ekonomskog razvoja i saradnje između dijaspore i matice.

Na otvaranju govore su održali Oliver Berčinger, predsednik Privredne komore Švajcarske za Centralnu Evropu, ambasador Republike Srbije u Bernu Goran Bradić, Miroslav Knežević pomoćnik ministra za ekonomsku diplomatiju Republike Srbije kao i premijer Republike Srpske Radovan Višković, koj je i zvanično otvorio sajam.

Na sajmu se predstavilo oko 30 kompanija iz Švajcarske, Srbije i Republike Srpske. Održavanje ekonomskog foruma i privrednog sajma srpske dijaspore bila je dobra prilika da se švajcarski i srpski preduzetnici sretnu u Švajcarskoj i razmene mišljenja sa predavačima iz oblasti informacionih tehnologija, energetike, nekretnina i medicine, kao i izlagačima iz Švajcarske i matice.

Predavanja su održali Milica Šoh, Saša Đurđević, Nebojša Bogadnović,  Jakob Šad, Slobodan Luković,  Jovana Mičić, Maja Mišić, dr Vladimir Cmiljanović, Albert Muntane Kasanova, Rada Vujinović, Blagoje Antić.

„Dijaspora želi da ulaže u maticu, a ovo je samo jedan od načina kako da objasnimo dijaspori modele ulaganja. Želeo bih da i to podstakne naše ljude u dijaspori da ulažu u maticu“, istakao je predsednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj, Stojan Stevanović.