Početna Događanja Koordinatorka srpske škole Biljana Bukinac pohvalila sve učenike koji su učestvovali na...

Koordinatorka srpske škole Biljana Bukinac pohvalila sve učenike koji su učestvovali na konkursu  „Dani ćirilice Bavanište“

Nagrađene lutke iz Berline
Foto: M. Aleksić

Dečiji sabor „Dani ćirilice Bavanište“ pokrenut je davne 2002. godine sa željom da doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika, pisma, pesme, igre, starih zanata običaja i pravoslavne vere. Godinama su učenici iz rasejanja prisutni svojim literarnim i likovnim radovima na međunarodnom konkursu i godinama osvajaju nagrade. Tako je bilo i na ovom poslednjem konkursu. Koordinatorka Srpske dopunske škole za više zemalja (Nemačku, Luksemburg, Švajcarsku, Dansku, Norvešku, Veliku Britaniju, Belgiju, Grčku…) Biljana Bukinac pohvalila je sve đake koji su učestvovali i koje su osvojili nagrade i bili pohvaljeni.

„Na ovogodišnjem međunarodnom konkursu „Dana ćirilice 2022.“ pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Opštine Kovin, pristigao je veliki broj radova. Učenici su imali prilike da pokažu svoju kreativnost i stvaralaštvo u nekoliko oblasti, koje su se ticale teme mudrosti. Učenici Srpske dopunske škole na teritoriji SR Nemačke, pokazali su se kao pravi čuvari srpstva i nagrađeni su velikim brojem nagrada i pohvala“, istakla je koordinatorka Bukinac.
Ona je posebno dodala da su ove godine „učenici iz Berlina bili posebno motivisani da učestvuju u očuvanju srpske kulturne baštine, posebno jezika i ćiriličnog pisma. Iz Berlina je od strane nastavnice srpskog jezika Marije Aleksić, poslato preko trideset radova i šest izrađenih lutaka u narodnim nošnjama. Učenice drugog razreda, koje su pokazale kreativnost u izradi ilustracije i osvojile prvo mesto su Šajen (Chayenne) Radišić i drugo mesto Staša Stojanov. Za izrađenu lutku u narodnoj nošnji iz bakinog rodnog kraja, drugo mesto je osvojila Lana Trpka (treći razred), drugo mesto Milan Mišić (prvi razred) i treće mesto Mia i David Marinković ( treći i peti razred). Pohvale za ilustraciju osvojile su učenice Nikolija Denić (prvi razred) i Terezija Babić (peti razred)“.

Međunarodni konkurs „Dani ćirilice 2022“ doneo je tri nagrade i dve pohvale deci koja pohađaju nastavu u Srpskoj dopunskoj školi u Hesenu. Iz Hesena su poslati literarni radovi, inicijali, ilustracije i lutka u narodnoj nošnji iz bakinog kraja.

„Dve nagrađene učenice koje neumorno rade na negovanju i očuvanju srpske tradicije, ima i nastavnica srpskog jezika Bojana Rakonjac. Sofija Beslać (peti razred), koja pohađa  nastavu na daljinu, osvojila je drugu nagradu za literarni rad, kao i  Dunja Stojiljković (drugi razred) za izrađeni inicijal“, dodala je koordinatorka.

Nagrađeni inicijali iz Hesena
Foto: Srpska škola u Hesenu

Učiteljica Sonja Zrnić, ponosna je na svoje učenice Tamaru Mudrić (sedmi razred), koja je osvojila drugu nagradu i Veroniku Jovičić (četvrti razred) i Elenu Trajković (sedmi razred), koje su dobile pohvale za izrađene inicijale početnog slova ćirilice i time pokazale visok stepen likovnog stvaralaštva.

Dopunska škola srpskog jezika u Hamburgu, takođe se ove godine može pohvaliti velikim brojem nagrađenih i pohvaljenih učenika. Nastavnica srpskog jezika Tatjana Filipović izuzetno je zadovoljna učešćem i postignutim rezultatima svojih učenika. Učenica osmog razreda Anastasija Malinović je osvojila prvu nagradu za literarni rad na temu mudrosti, dok je učenica drugog razreda Jovana Stojanović osvojila prvu nagradu za oslikani inicijal.

Pohvaljeni su i radovi Alise Dimčić (treći razred), Maje Keserović (četvrti razred) i Davida Kneževića (prvi razred).

„Veliku zahvalnost želimo da iskažemo i ostalim učenicima koji su bili deo ovogodišnjeg međunarodnog konkursa „Dani ćirilice 2022.“ u Bavaništu i da ih podstaknemo da i u narednim godinama pokažu svoje stvaralačko umeće“, istakla je koordinatorka Biljana Bukinac.