Početna Događanja U Milhajmu kraj Frajburga održan Ulični festival – nastupili igrači SKUD Nikola...

U Milhajmu kraj Frajburga održan Ulični festival – nastupili igrači SKUD Nikola Tesla

Igre iz Leskovca na Uličnom festivalu u Milhajmu
Foto: Rasejanje.info

Godinama članovi Srpskog kulturnog društva Nikola Tesla iz Frajburga u Nemačkoj nastupaju na Uličnom festivalu gradića Milhajma i to zahvaljujući srpskoj zajednici u ovome gradu, koja je takođe vrlo angažovana i u samom SKUD-u u Frajburgu. Minulog vikenda Ulični međunarodni festival je ponovo održan, nakon dvogodišnje pauze, koja je prinudno nastala usled pandemije izazvane koronavirusom. I ovoga puta manifestacija je okupila veliki broj građana ne samo ovog gradića već i okolnih.

Među učesnicima su bili i predstavnici Srba. Tradicionalno, srpski štand su držali članovi SKUD Nikola Tesla. Domaći specijaliteti sa roštilja kao i domaći kolači mamili su prisutne prolaznike, a ubedljivo najbolji utisak ostavili su igrači dve folklorne grupe ovoga društva. Po prvi put na bini našli su se najmlađi igrači iz Frajburga, predstavivši se sa par pesama i dečijih igara iz Srbije. Nažalost nisu mogli svi da nastupe, ali najvažnije je, da je led probijen i da su prvi koraci odigrani pred mnogobrojnom publikom.

Najmlađi igrači SKUD Nikola Tesla na bini
Foto: Rasejanje.info

Stariji, tinejdžeri, željni nastupa oduševili su igrama iz Leskovca. Njihov dobar i uigran nastup obogatio je koreograf Radoslav Raša Beguš iz Štutgarta uz ritam tradicionalnog srpskog instrumenta – tapana. Saradnja ovoga društva i koreografa Beguša započeta je pre mesec dana. Na predlog koreografa mladi su nastavili sa kolom narednih 20-ak minuta a vrlo brzo su se pridružili i ostali na festivalu. Vrućina nije sprečila mlade da i dalje dominiraju, pa su ih po završetku kola članovi SKUD Nikola Tesla nagradili ićem i pićem. Objašnjene igara, tradicije, koraka, načina izvođena… je usledila nakon mnogobrojnih pitanja prisutne publike.

Igrači SKUD Nikole Tesle iz Frajburga u Milhajmu
Foto: Rasejanje.info

Vredni članovi društva Nikola Tesla su neumorno radili. Svi su zajedno uživali u bogatom međunarodnom programu koji su ponudili organizatori. Zadovoljni ali i umorni proveli su divan dan uz druženje, rad i ponovno viđanje, nakon duge pauze. Osim Srba iz Frajburga, Milhajma, Lara, Bugingena… na ovoj manifestaciji bili su prisutni i Srbi iz Štutgarta, društva Sveti Sava, koji su se spontano našli u Milhajmu.

Deo vrednih članovi SKUD Nikla Tesla iz Frajburga
Foto: Rasejanje.info
Slika za roditelje…
Foto: Rasejanje.info
Srbi iz Milhajma i okolinih gradova podržali su Srbe na ovoj manifestaciji
Foto: Rasejanje.info
Deo prisutne publike dok najmađi članovi SKUD Nikola Tesla igraju
Foto: Rasejanje.info
I koreografa Beguša zaposlili
Foto: Rasejanje.info