Početna Događanja Švajcarski dan čitanja naglas

Švajcarski dan čitanja naglas

Svake godine u maju širom Švajcarske organizuje se Dan čitanja naglas. „Važnost čitanja naglas u ranom detinjstvu ali i u starijem, školskom uzrastu, naglašava se i ističe ovom manifestacijom. Samo ove godine u njoj je učestvovalo oko 7500 dobrovoljaca koji su u sredu, 18. maja u različitim ustanovama čitali naglas deci”, istakla je nastavnica Srpske dopunske škole u ciriškom kantonu dr Jelena Angelovski.

Ona je dodala da su se učenici, roditelji i učitelji nastave na srpskom jeziku u Švajcarskoj uključili u obeležavanje ovog dana. „Roditelji su posetili časove i čitali deci iz svojih omiljenih knjiga ili iz najdražih knjiga svoje dece. Nastavnici su čitali učenicima narodne i umetničke bajke. Među izabranim štivom našli su se i naučno-popularni tekstovi, pripovetke i pesme”, prenela nam je dr Jelena Angelovski.

Đacima na nastavi srpskog jezika naglas čitali i roditelji odlomke svojih omiljenih knjiga ili njihove dece
Foto: Srpska škola u Švajcarskoj

Nakon čitanja, roditelji su imali priliku da, zajedno s nastavnicima, porazgovaraju s učenicima na temu onog što su pročitali i na osnovu njihovih utisaka vide koliko je čitanje naglas dragoceno i omiljeno kod dece svih uzrasta.

… i svu su uživali u Danu čitanja naglas
Foto: Srpska škola u Švajcarskoj