Početna Kultura Vasil Hadžimanov nastupa večeras (29.05.) u Denclingenu kraj Frajburga u Nemačkoj

Vasil Hadžimanov nastupa večeras (29.05.) u Denclingenu kraj Frajburga u Nemačkoj

Vasil Hadžimanov
Foto: arhiva Fuge trifft Fuge

Za sve ljubitelje džeza strasni muzičar Goran Kojić iz Frajburga u Nemačkoj priredio je za večeras novo uživanje – u njegovom muzičkom ateljeu Fuge trifft Fuge u Denclignenu kraj Frajburga nastupiće čuveni Vasil Hadžimanov.

Vasil je poznati srpski kompozitor i pijanista. Bavi se džez i etno muzikom i osnivač je Vasil Hadžimanov benda. Simpatije miliona ljudi na prostoru bivše Jugoslavije je stekao odmah po rođenju, pošto je dete veoma poznatih srpskih i jugoslovenskih muzičara – Senka Veletanlić i Zafira Hadžimanova. Tetka mu je omiljena Bisera Veletanlić.

Kako navodi Vikipedija na srpskom jeziku klasično muzičko obrazovanje počeo je da dobija već sa 5 godina. Završio je srednju muzičku školu Stevan Mokranjac. Muzičko školovanje nastavio je kao stipendista Berkli koledža u Bostonu, gde je i diplomirao na odseku za klavir 1995. godine. Nakon diplomiranja proveo je godinu dana u Njujorku. U Srbiju se vratio 1996. godine i osnivao Vasil Hadžimanov bend.

Tokom studija (na Berkliju), nastupao je sa grupom „Sveti“ sa Markom Đorđevićem i Batom Andonovim. Sa Paskal Bokarovim afro-pop bendom, išao je na turneju po SAD. U Njujorku je sarađivao sa poznatim muzičarima poput Dejvida Gilmora i Kris Čika. U isto vreme je radio u „Tomandandy“ studiju kao muzički programer.

Sa Vasil Hadžimanov bendom počinje njegov rad na spajanju etno muzičke baštine Balkana i zapadnjačkih muzičkih podžanrova (džez, fank, world music). Godine 2001. izašao je prvi album. Bio je član Darkvud Dab, Bace Quartet, Trio Sveti i Vasil Hadžimanov piano trio. Bavi se i komponovanjem muzike za filmove i TV serije. Neki od filmova i TV serija koje nose potpis Vasila Hadžimanova kao autora muzike su film Kad porastem biću kengur i TV serije Košarkaši i Otvorena vrata.

Živi i radi u Beogradu. U braku sa Natašom ima ćerku Martu, koja je takođe vrstan muzičar. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.


U Denclingenu ne nastupa prvi put. Večerašnji dvočasovni nastup je pravi doživljaj, za koji su zainteresovani ne samo naši građani već i nemački. Koncert je u Hauptstraße 59  u Denclingenu. Ulaz je 30 evra. Dodatne informacije putem ovog linka.