Početna Događanja U Rapesvilu u Švajcarskoj održana molitvena prezentacija pravoslavne duhovnosti

U Rapesvilu u Švajcarskoj održana molitvena prezentacija pravoslavne duhovnosti

Protojerej-stavrofor Miroslav Simijonović
Foto: eparhija austrijko-švajcarska

U novoosnovanoj parohiji u Melsu u Švajcarskoj, sveštenik Nenadom Brkićem u saradnji sa predstavnicima parohije Uspenskog hrama u Cirihu i protojerejem-stavroforom Miroslavom Simijonovićem su zajedno održale molitvenu prezentaciju pravoslavne duhovnosti u hramu Reformirane crkve u Rapersvilu. „Inicijator ovog projekta je bio dugogodišnji prijatelj naše Crkve i našeg naroda, Hainc Feh, sveštenik u Rapersvilu i ugledni član Crkvenog saveta kantona St. Galen. On je lepim rečima pozdravio goste i sve prisutne sa namerom da ovakve projekte nastavimo u budućnosti”, istaknuto je eparhiji austrijsko-švajcarskoj. Sa druge strane, otac Nenad se zahvalio domaćinima na pozivu i dobroj organizaciji koja će biti od velike koristi za rad i produbljivanje saradnje sa švajcarskim crkvama i kantonalnim institucijama.

„Članovi hora „Bogorodičin” iz Uspenskog hrama u Cirihu sa dirigentom Irinom Korčuganovom i članovi pevačke grupe iz Melsa su otpevali nekoliko pesama: Svjatij Bože po Kijevskom napevu, Svjete tihij od kompozitora V. Fainera, Ninje otpuščaeši od kompozitora Dobri Hristova i Oče naš na nemačkom od Kedrova te Sugubu jekteniju po ukrainskom napevu”, dodato je u saopštenju.

Sveštenik Heinc Feh je govorio u kontekstu savremenih zbivanja u svetu o potrebi ljubavi među ljudima koja se najbolje ispoljava kroz Reč – Logos. Kroz razgovore ljudi uspevaju da prevaziđu probleme: lične i međuljudske. „Otac Miroslav se nadovezao na ove misli i govorio je o bitnosti razvijanja ljubavi prema Bogu da bi smo uspeli da osetimo ljubav prema sebi i ljudima oko sebe. Bog je podario Adamu čula prvenstveno da bi Adam video, čuo, govorio, grlio Boga kao svog Oca nebeskog, pa tek onda da bi spoznao tvorevinu svog Tvorca. Naša vera nije samo umna. Gospod je postao čovek da bi smo opet i čulno služili Bogu, kao Adam u raju i bili sa Bogom u zajednici kroz Svetu Evharistiju – novi raj na zemlji. Pravoslavni hram sa ikonama (gledanjem), pevanjem i propovedanjem (slušanjem), blagouhanim mirisom tamnjana i dodirom – pričešćem, obnavljamo rajsko opštenje Boga i čoveka. To opštenje ljubavi sa Bogom je jedini put ka iskrenom opštenju ljubavi među ljudima”.

Potom su tri predstavnika Crkvene opštine Evangelističke crkve i tri devojke iz naših parohija upalile po jednu sveću za mir u svetu i blagostanje u Švajcarskoj. Priređeno je i posluženje i prijem u foaeju. „Članovi horova su i na ovom polju druženja sa domaćinima pokazali kvalitete i lepotu pravoslavne duše”, dodato je u saopštenju.