Početna Kultura Mesec srpske kulture u Sloveniji od 1. do 20. juna

Mesec srpske kulture u Sloveniji od 1. do 20. juna

U organizaciji ambasade Republike Srbije u Ljubljani i brojnih partnera iz Srbije i Slovenije prvi put se organizuje Mesec srpske kulture u toj državi.

Tokom meseca juna, koji je u Sloveniji vrhunac kulturnih dešavanja, u pet najvećih gradova ove zemlje predstavlja se najbolje od srpske kulture: dve izložbe: „Muzičko prijateljstvo – Davorin Jenko i Stevan Stojanović Mokranjac”, Muzeja grada Beograda, kao i izložba pod nazivom „Gde svi ćute, one govore”, koja predstavlja zbirku narodnih instrumenata iz kolekcije Etnografskog muzeja u Beogradu. Posetiocima u Sloveniji predstavlja se i pozorišna predstava „Simfonija Crnjanski”, Pozorišta Dadov, kao i premijera hit filma  „Bilo jednom u Srbiji”.

Festival omladinskog folklora biće održan u Postojni, Kopru i Piranu, dok će knjiga „Slovenci u Srbiji pod nemačkom okupacijom 1941-1944” biti predstavljena publici u četiri grada i nastojaće da ponovo okupi potomke onih Slovenaca čiji su preci Drugi svetski rat proveli u srpskim porodicama.

Kako navodi ambasada Republike Srbije u Sloveniji, vrhunac Prvog meseca srpske kulture predstavlja gala-koncert proslavljenog violiniste Stefana Milenkovića, koji će nastupiti sa ansamblom Kamerata Novi Sad i zasvirati na muzejskoj violini na kojoj je pre tri veka svirao i čuveni kompozitor Đuzepe Tartini.

Prvi mesec srpske kulture u Sloveniji se održava u sedam gradova Slovenije: u Ljubljani i Mariboru, kao i u Portorožu, Kopru, Postojni, Celju, Velenju, a najavljuje se sloganom: „Pronađite najbliži plakat kojim je oglašen Mesec srpske kulture u Sloveniji. Pronađite najbliži kulturni sadržaj koji vas zanima”.

Prvi mesec srpske kulture u Sloveniji traje od 1. do 20. juna a na svojim plakatima promoviše i kandidaturu Srbije za organizaciju Ekspo 2027.