Početna Informacije Dečiji kulturni centar Beograd slavi jubilarni 70.-i rođendan

Dečiji kulturni centar Beograd slavi jubilarni 70.-i rođendan

Dečji kulturni centar Beograd, starijim generacijama poznat po nazivu Dom pionira, u nedelju, 5. juna, od 11 časova, u Tašmajdanskom parku proslaviće svoj jubilarni 70. rođendan! Kako ističe Ivana Teodorović Stojanović, urednik programa za odnose sa javnošću i marketing, deca i  mladi će imati priliku od 11 časova da učestvuju u raznovrsnim kreativnim radionicama – Likovna radionica, Strip i karikatura, Atelje za primenjenu umetnost, Sportić i Ekološka radionica. Od 12 časova održaće se rođendanski koncert, na kojem će nastupiti Sergej Ćetković, Leontina, Branko Kockica, Ivana Peters, Tijana Dapčević, Ivan Mihailović, Zoe Kida, Mari Mari, Peđolino, Hor „Čarolija”, solista sa muzičkog festivala FEDEMUS i deca Dečjeg kulturnog centra Beograd – Hor DKCB, Baletski studio, Studio glume i Vokalna grupa „Nađi svoju zvezdu”

Beogradska institucija kulture, namenjena svoj deci sveta, počela je sa radom davne 1952. godine. Posvećena umetničkom i kreativnom odrastanju dece, realizuje mnogobrojne kulturno-obrazovne programe koji kod najmlađih podstiču radost stvaranja i omogućuju svestrani razvoj njihovih potencijala. Ponudom kvalitetnih programa, Dečji kulturni centar Beograd kreira sigurno okruženje za decu i mlade, u kome oni sadržajno provode slobodno vreme i realizuju sopstvene talente i ideje u raznovrsnim ateljeima i studijima – u Muzičkoj igraonici, Horu, Vokalnoj grupi „Nađi svoju zvezdu”, Studiju glume, Engleskoj pozorišnoj radionici, Baletskom studiju, Likovnom ateljeu, Ateljeu za primenjenu umetnost, Radionici stripa i karikature, Radionici za grafički dizajn, Sportiću i Kreativnom zabavištu.

U organizaciji ove kuće realizuju se najznačajniji dečji festivali i manifestacije, u kojima učestvuju deca od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, nastavnici, pedagozi, roditelji, bake i deke i cele porodice. Jedna od najpopularnijih manifestacija je Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope”, koji okuplja decu iz svih krajeva Evrope, svake godine od 2. do 5. oktobra. Pored ove najveće dečje manifestacije u regionu, Dečji kulturni centar Beograd organizuje manifestaciju „Svesrpski dečji sabor”, na koji dolaze deca srpskog porekla iz regiona i dijaspore. Prošle godine pokrenuta je nova manifestacija „Dan tradicije”, koja se održala na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a obeležile su je parade na centralnim ulicama gradova i sela širom Srbije i dijaspore, sabori, muzičko-scenski nastupi tradicionalne narodne igre i pesme i koncerti svirača starih instrumenata i orkestara.

Dečji kulturni centar Beograd osnivač je i mnogobrojnih muzičko-scenskih festivala – Dečjeg beogradskog proleća, Gradskog takmičenja Dečjih muzičkih svečanosti osnovnih škola Beograda – DEMUS, Festivala horova dece i mladih – FEDEHO, Republičkog festivala dečjeg muzičkog stvaralaštva „Deca kompozitori”, „Plesnih susreta”, Festivala mladih koreografa „Iskorak”,  Nacionalnog festivala dečjeg video klipa KIDIKEM, Glumijade i drugih svetkovina i programa namenjenih deci i mladima.