Početna Događanja U Kopenhagenu u ambasadi Srbije održana manifestacija „Čaj sa ambasadorom”

U Kopenhagenu u ambasadi Srbije održana manifestacija „Čaj sa ambasadorom”

Ambasadorka dr Jamina Mitrović-Marić (sedi u sredini u donjem redu) sa studentima diplomatije u Danskoj
Foto: ambasada RS u Kopenhagenu

U želji da Srbiju prikaže onakvom kakva ona i jeste, u ambasadi Srbije Republike Srbije u Kopenhagenu, ambasadorka dr Jasmina Mitrović–Marić ugostila je studente završnih godina osnovnih i master studija političkih nauka (odsek diplomatija) sa Univerziteta u Kopenhagenu i Univerziteta u Alborgu. Ovi mladi ljudi već rade u različitim danskim institucijama, ponajviše u danskom Ministarstvu spoljnih poslova i u Parlamentu. „Događaj je organizovan u saradnji sa univerzitetskim profesorom dr Šahamakom Rezaijem, direktorom danskog Centra za nauku i ekonomsku diplomatiju (CSCD), a u okviru inicijative Čaj sa ambasadorom”, navedeno je na stranici ambasade RS u Dankoj.

Studenti su, pre prezentacije i predavanja, pogledali delove izložbe priređene povodom stogodišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Danske. Poslužena je i autentična srpska zakuska, kao i rtanjski čaj, s obzirom na naziv manifestacije „Čaj sa ambasadorom“.

„Ambasadorka dr Mitrović-Marić je održala multimedijalnu prezentaciju o Srbiji, na inovativan način, prilagođen studentskoj populaciji i danskoj publici. Prikazano je nekoliko spotova o svetskim postignućima na polju nauke i kulture za koju su zaslužni Srbi, a o čemu se veoma malo zna, posebno u Danskoj. Prikazani su kratki filmovi o Milevi Ajnštajn, prvoj hidrocentrali u Evropi koja je sagrađena u Užicu, srpskim naučnicima koji su bili deo tima misije Apolo 13, o obraćanju francuskog predsednika Makrona tokom posete Srbiji na srpskom jeziku i dr. Takođe su pročitani odlomci iz putopisa kultnog danskog pisca Hansa Kristijana Andersena koji je sa velikim oduševljenjem pisao o Srbiji, a o čemu nisu znali”, istaknuto je u ambasadi.

Razgovor u ambasadi
Foto: ambasada RS u Kopenhagenu

Ideja da se održi ovakav skup bio je pun pogodan. Studenti su pokazali izuzetnu zainteresovanost za Srbiju, priznajući da su veoma malo znali o njoj i to uglavnom iz medija.

Nakon predavanja, odnosno pitanja i odgovora, koji su trajali više od dva sata, gosti srpske ambasade su izrazili želju da ostanu na neformalnom razgovoru, što je trajalo dodatnih sat vremena. „Tom prilikom studenti su izneli izuzetno pozitivne utiske o prezentaciji, ambasadi i sveukupnom gostoprimstvu. Studentima su prilikom odlaska uručeni prigodni pokloni koji su sadržali promotivne materijale o Srbiji”, dodato je u srpskoj ambasadi u Kopenhagenu.

Foto: ambasada RS u Kopenhagenu