Početna Informacije Vidovdanska akcija HO Svi za Kosmet

Vidovdanska akcija HO Svi za Kosmet

Humanitarna organizacija Svi za Kosmet pokrenula je i ove godine humanitarnu Vidovdansku akciju, namenjenu pomoći našem Kosmetu.

„Plan ove akcije je da se pomogne iskopavanje bunara manastiru Draganac, ugrožena petočlana porodica Vićentijević iz Zubinog Potoka, kao i izgradnja igrališta za decu u selu Kusce”, istakli su članovi ove humanitarne organizacije.

U siromašnom kraju Kosovskog Pomoravlja nalazi se velika svetinja – manastir Draganac, zadužbina cara Lazara iz 14. veka. Nakon turskih rušenja i razaranja, manastir kreće sa obnovom 1865.godine, a izgradnju pomaže i knez Mihajlo. Za vreme komunizma manastir je opusteo, a u njemu je bilo smešteno sirotište.

„Godine 2008. trudom tadašnjeg igumana Kirila, a uz podršku vernog naroda, manastir je opet obnovljen i duhovno uzdizao ceo taj kraj Kosova i Metohije. Danas manastir krasi veliko bratstvo koje je okupio iguman Ilarion, od nedavno vladika Novobrdski. U ovom trenutku manastiru je najvažnije da iskopa bunar za vodosnabdevanje, a naša organizacija u sklopu Vidovdanske akcije pokreće sakupljanje priloga za iskopavanje pomenutog bunara”, dodali su predstavnici humanitarne organizacije.

„U Zubinom potoku zatičemo još jednu tešku situaciju. Srpsku porodicu Vićentijević čine samohrana majka Blažica i njeno četvoro dece. Objekat u kojem žive na privremeno korišćenje im je dao Centar za socijalni rad i u vrlo je lošem stanju, pred urušavanjem. Oronuli i ubuđani zidovi, prozori koji ne dihtuju, krov koji prokišnjava, stara električna i vodovodna instalacija, propao pod, star nameštaj, samo su neki od problema sa kojim se suočavaju Blažica i njena deca”, dodali su vredni članovi HO.

Tokom leta oni koriste samo jednu sobu, kako bi izbegli susret sa zmijama koje ulaze u kuću. Kuća se ruši, prokišnjava. „Leti se tu ne može živeti, u sobe ulaze zmije, pacovi. Prošle godine smo pavali kod komšinice, nismo smeli ovde. Preko leta sve stvari prebacim u jednu sobu jer u tu drugu ne smem ni da uđem”, rekla je  Blažica.

U kući rade samo dve utičnice, dok sa druge strane, kao jednu od retkih „povoljnosti“ ističe to što imaju vode. Ipak, cevi su dotrajale. „Ovde ili očekujemo da se struja zapali ili da pukne nešto, kao što mi je prošle godine pukla voda kod bojlera. Gotovo smo se podavili, ili da se sruši, jer je jedan deo kuće već počeo da se ruši. Prva kiša kad padne, prokišnjava, voda dođe do pola frižidera”, objašnjava ona.

Poručuje, kako prenose članovi Svi za Kosmet, da bi njoj i njenoj deci najveća pomoć bila to da se presele  kuću ili stan koji ispunjava osnovne uslove za život i koji je dostojan života čoveka u 21. veku. „Stan, kuća bilo šta. Za sve ostalo bismo se sami polako snašli. Za sve ima rešenje, samo za kuću nema”, naglasila je Blažica Vićentijević.

„Na apel bratstva manastira Visoki Dečani, naša organizacija je rešila da se uključi u pomaganje porodice Vićentijević, u skladu sa prikupljenim sredstvima.Selo Kusce nalazi se nadomak Gnjilana i sa svojih 2.000 stanovnika važi za jedno od najvećih na Kosovu i Metohiji. Od tog broja stanovnika je veliki broj dece. U selu se nalaze osnovna i srednja škola, kao i crkva posvećena Svetom Savi. Na žalost, ta deca i dan danas, u 21.veku,nemaju svoje igralište na kojem mogu da se okupljaju i igraju. Na molbu meštana, naša organizacija u sklopu ovogodišnje Vidovdanske akcije sakuplja za izgradnju igrališta mališanima. Budimo uoči najvećeg srpskog praznika Vidovdana uz naš narod kojem smo potrebni. Sa reči na dela, Svi za Kosmet!”, dodali su vredni članovi.

Akcija traje do 5.jula 2022.godine.

Spisak donatora se vodi transparentno na sajtu Svi za Kosmet.

Načini doniranja:

-Humanitarna organizacija Svi za Kosmet, dinarski račun 285-2295090000074-05.

-Uplate na devizni račun iz dijaspore ( EU i Nemačka bez provizije)

Svi za Kosmet e.V.

IBAN: DE83 4405 0199 0111 118825

Ime Banke : Sparkasse Dortmund

Adresa Banke : Freistuhl 2, 44137 Dortmund

Swift/Bic : DORTDE33XXX

Verwendungszweck: Spende

-SMS na 4030(Srbija, cena poruke 100 dinara)

Mogućnost onlajn doniranja putem:

GoFundMe

Instagram

Paypal

Facebook