Početna Događanja Viteštvo  – zajednička kulturna baština Srbije i Norveške i đaka iz Kosjerića...

Viteštvo  – zajednička kulturna baština Srbije i Norveške i đaka iz Kosjerića i Stavangeraua

Učenici iz Stavangera sa nastavnicama
Foto: srpska škola Stavanger

U okviru  projekta Kvalitetno obrazovanje za sve OŠ Mito Igumanović iz Kosjerića i Srpska dopunska škola iz Stavangerau nastavile su realizaciju aktivnosti kojima  povezuju učenike iz Srbije sa učenicima iz Norveške. Tim povodom obeležen  je Dan demokratske kulture i to sa temom viteštva koje je zajednička evropska baština Srbije i Norveške.

„Interaktivno predavanje održao je jedan od naših najpriznatijih poznavalaca srednjovekovnog oružja arheolog Marko Aleksić autor knjiga Srpski viteški kod, Marko Kraljević čovek koji je postao legenda i Srpske zemlje pre Nemanjića. Prisutni su iz „prve ruke” saznavali o najnovijim arheološkim i naučnim otkrićima srpskog srednjeg veka, o viteškoj opremi, ženama vitezovima kao i o novim saznanjima o važnim ličnostima i događajima tog razdoblja”, istakle su nastavnice srpske škole u Norveškoj Sanje Hundhamer i Jelene Krnete.

Đaci iz Kosjerića sa svojim nastavnicima
Foto: arhiva OŠ M. Igumanović

U ovom predavanju učenici Osnovne škole iz Kosjerića uživali su uživo, dok su njihovi drugari iz Srpske dopunske škole iz Stavangera  predavanje pratili  onlajn putem. Svi su  imali prilike da postavljaju pitanja o detaljima iz života srpskih vladara srednjeg veka, takmiče se u kahut kvizu i razmene svoj doživljaj najvažnijih viteških osobina „plemenitosti, čovečnosti, altruizma” i da ih preispitaju u svojim kulturološkim ravnima i nađu zajedničku nit ovih osobina u svakom vremenu, prostoru, zemlji, gradu, čoveku.

Ove aktivnosti rezultat su saradnje nastavnika  srpskog jezika i  književnosti iz Kosjerića  Sene i Filipa Vukotića i nastavnica iz Norveške Sanje Hundhamer i Jelene Krnete. Projekat su pored Saveta Evrope i Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u čijoj se organizaciji projekat realizuje, podržale i  firme Irkom i Kepo kotlovi koje su prepoznale značaj povezivanja i interkulturalne razmene naših učenika sa Srpskim dopunskim školama u dijaspori.

Nastavnica Sena Vukotić i arheolog Marko Aleksić
Foto: arhiva OŠ M. Igumaonović