Početna Događanja Hramovna slava u Bregencu

Hramovna slava u Bregencu

Vladika austrijsko – švajcarski Andrej minulog vikenda imao je niz aktivnosti u Bregencu. Pored obeležavanja hramovne slave, episkop je održao predavanje o  vladici Nikolaju (sa čijim moštima je doputovao u Bregenc) zatim je u Feldkihu posetio posetio grob dugogodišnjeg paroha protojereja Mileta Mijića, potom je služio na proslavi hramovne slave u Bregencu, odlikovao je oca Gorana Erića protojerejskim činom i na kraju posetio advokatsku kancelariju Loaker iz Bregenca koja je organizovala doček radi potpisivanja ugovora o predaji vrednih prestolnih 16 ikona gospodnjih i bogorodičnih praznika, u trajno vlasništvo srpske pravoslavne Crkvene opštine Bregenc.
Prenosimo ceo izveštaj CO Bregenc o ekipskopovoj poseti:

Sa predavanja episkopa Andreja o Sv. Nikolaju
Foto: FB vladika Andrej

U subotu, 4. juna 2022. godine u večernjim časovima, njegovo preosveštenstvo episkop austrijsko-švajcarski g. Andrej je sa moštima Svetog vladike Nikolaja duputovao na hramovnu slavu Crkvene opštine Svetih cara Konstantina i majke Jelene u Bregenc. Večernjem bogosluženju prisustvovali su: parosi iz Ciriha Branimir Petković i Đorđe Lukić, otac Nikola Balović iz Feldkirha i nadležni paroh bregencki otac Goran Erić. Praznično večernje uveličalo je pojanje pojaca i mešovitog hora iz Bregenca i Feldkirha. U toku službe, iznete su mošti Svetog vladike Nikolaja, a verni narod je sa velikim strahopoštovanjem prilazio da ih celiva kako i dolikuje tako velikom srpskom Svetitelju! Na kraju večernja, episkop Andrej je u svojoj besedi poučio verne o značaju praznika ravnoapostolskih svetitelja Konstantina i njegove blagočestive majke Jelene. Naglasio je da je divna promisao što su osnivači CO Bregenc posvetili svoj hram ovom velikom imperatoru i njegovoj pobožnoj majci kada su već kroz istoriju pored Bodenskog jezera – na putu prema Italiji – prolazili mnogi hrišćanski vlastodršci. Isto tako je pomenuo čudesnu povezanost da je oko Bodenskog jezera delao Sveti vladika Nikolaj (1881-1956) kada je 1906-1909 studirao u Švajcarskoj. Posle večernje službe, vladika Andrej je održao predavanje o životu i delu Svetog vladike Nikolaja, propraćeno slajdovima. U nastavku je bila pripremljena trpeza ljubavi za sve prisutne u sali pored hrama.

Sutradan, u nedelju, 5. juna rano ujutru, vladika Andrej je otputovao u obližnji Feldkirh gde je posetio grob nedavno preminulog dugogodišnjeg paroha protojereja Mileta Mijića (1948-2022). U prisustvu uže porodice pokojnog prote, vladika je održao pomen za pokoj duše i u besedi evocirao uspomene na nezaboravnog protu Mileta.

Potom se vladika Andrej vratio u Bregenc i u hramu Svetih Konstantina i Jelene načalstvovao liturgijskom sabranju. Sasluživali su nadležni paroh Goran Erić i đakon Ivan Tolić iz Iverdona. U toku svete liturgije episkop Andrej je odlikovao oca Gorana protojerejskim činom i zablagodario mu na unapređenju sveukupnog duhovnog života u kraju oko Bodenskog jezera. Na velikom vhodu vladika je između ostalog pomenuo novopredstavljenog protu Mileta i pomolio se za pokoj njegove plemenite duše, a na kraju službe pozvao narod da se u pomenu pomole za nezaboravnog protu Mileta.

Foto: FB vladika Andrej

Pre otpusta, sveštenstvo i narod su litijom krenuli u svečani ophod oko hrama gde su pročitana jevanđelja i proiznošeno mnogoljestvije, a potom je prerezan slavski kolač. Kumovi ovogodišnje hramovne slave bili su Dijana i Dragan Mlinar iz Bregenca, rodom iz Dalmacije.

Posle rezanja kolača vladika se obratio vernom narodu poučavajući ga i govoreći o životu i svetom delu zaštitnika Bregencke parohije Svetih Konstantina i Jelene, a u vezi s tim o značaju Svetog vladike Nikolaja za naš narod u dijaspori. Po završetku svete liturgije, sav narod se opet poklonio moštima Svetog vladike Nikolaja, potom uzimajući naforu i blagoslov od svoga episkopa.

Posle svečanog ručka u sali i u dvorištu hrama, slavlje se nastavilo uz pesmu i bratske razgovore. Narod je posebno nazdravio vladičinoj majci protinici Marijani koja je nedavno navršila 96. godinu.

Poslepodne, preosvećeni vladika se odazvao pozivu advokatske kancelarije Loaker iz Bregenca koja je organizovala doček vladike i prote Gorana Erića radi potpisivanja ugovora o predaji vrednih prestolnih 16 ikona gospodnjih i bogorodičnih praznika, u trajno vlasništvo srpske pravoslavne Crkvene opštine Bregenc. U večernjim časovima, vladika Andrej se vratio u Beč.

Na grobu protojere-stavrofora Mileta Mijića
Foto: FB vladika Andrej