Početna Kultura Izložba narodnih instrumenata iz kolekcije Etnografskog muzeja u Beogradu  Ljubljani

Izložba narodnih instrumenata iz kolekcije Etnografskog muzeja u Beogradu  Ljubljani

Ljubitelju narodnih instrumenata imaće priliku da u periodu od 13. do 26.  juna u Ljubljani uživaju u postavci Etnografskog muzeja iz Beograda. Izložba pod nazivom „Gde svi ćute, one govore” u Parohijskom domu Crkvene opštine u Ljubljani organizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasade Republike Srbije u Ljubljani.
Autor izložbe je Miroslav Mitrović, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu.

Izložba je centralni deo manifestacije Mesec srpske kulture u Sloveniji i otvoriće je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao i direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu Tijana Čolak-Antić.

Na izložbi će biti predstavljen deo muzičke tradicije srpskog naroda sa balkanskog prostora, kao i bogatstvo i raznolikost instrumenata u načinu izrade, izvođenju i formi. Izložba obuhvata preko 120 predmeta sa pratećim materijalom. Biće  predstavljena kombinacija dve izložbe: gusle i svirale. Gusle kao mitski instrument srpskog naroda,  odnosno kao prenosioci univerzalnih i moralnih poruka u neodvojivoj epskoj simbiozi: pesma, guslar i gusle.

Drugi deo izložbe će predstaviti narodne duvačke instrumente, svirale, sa prostora nekadašnje Jugoslavije. To je prostor sa kojeg je Etnografski muzej u Beogradu sakupljao predmete u svojoj 120 godina dugoj istoriji.

Poznato je da su ovi tereni vekovima bili izloženi brojnim migracijama pa će, osim instrumenata za koje se može reći da su samonikli, biti izloženi i oni koji su doneseni, ustalili se, odomaćili i na kraju prihvaćeni kao naši. Svi instrumenti se prvi put prikazuju u Sloveniji.