Početna Događanja Tesla kao inspiracija umetnicima

Tesla kao inspiracija umetnicima

Foto: FB Zaprokul

Ovogodišnji Beogradski kontrapunkt, šesti po redu bio je posvećen srpskom naučniku Nikoli Tesli i održan je juče u prepunoj sali Makavejev u Jugoslovenskoj kinoteci pod naslovom Tesla: inspiracija. Ovaj međunarodni skup i ove godine organizovao je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.

„Danas imamo priliku da saznamo više o uticaju koji je delo čuvenog naučnika, Nikole Tesle, ostvarilo, prvenstveno u kulturi i umetnosti, ali i o tome kako su njegov lik i karijera inspirisali mnogobrojne stvaraoce u najraznovrsnijim segmentima društva”, istakla je potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na otvaranju šestog „Beogradskog kontrapunkta”.

Srpski fizičar Đuro Koruga naglasio je da je Tesla bio „jedan od srećnika čije je vreme došlo i on je kao takav izrastao u gorostasa: Sada Tesla pobuđuje obične ljude što znači da dolazi vreme kada će etičke vrednosti koje je on imao, doći u fazu kada će početi da se realizuju”.

Vizuelni umetnik Dušan Jovović je mišljenja da je Tesla „razumejući medije u periodu u kom je živeo i stvarao, objavljivao članke koji su od tada do danas inspirisali umetnike”. „Izuzetna gravitacija koju Tesla ima i posle svoje smrti pojačava se i raste. Tesla nikada nije stavljao svoj rad iznad čovečanstva i to je ono što je naš svetionik”.

Foto: FB Zaprokul

Mlada i inovativna umetnica Danica Maksimović, autorka portreta Nikole Tesle od recikliranih materijala, koji je nazvala eko-portret i „moderni mozaik” otkrila je način na koji je stvorila svoje delo, nazvavši Teslu pesnikom, slikarom u nauci. „Tesla je naučnik koji je intuiciju, unutrašnji osećaj stavljao pre intelekta i to je ono umetničko u njegovom stvaralaštvu”, prenosi Zaprokul.

Multimedijalna umetnica iz Jermenije Lusine Hovanisijan istakla je Teslinu duhovnost i da je to ono što ga čini drugačijim od drugih: „on je bio etički genije.“ Umetnicu je Tesla odveo na put medicine, proučavanja anatomije pokreta i umetnosti: „Za mene je Tesla sam laboratorija, on je jedini naučnik u svojoj labaratoriji i jedini alat koji mu je stajao na raspolaganju”, takođe prenosi njene utiske Zaprokul.

Strip umetnik i dizajner iz Italije, Danijele Meuči, pokušao je da objasni šta ga je inspirisalo kod Tesle, osvrnuvši se na ličnost naučnika: „Tesla je u svom životu imao mnogo borbi, koje su ga kao čoveka oblikovale. Ja sam u svom radu hteo ljudima da pokažem čoveka iza genija, pravog Teslu, koji je nastavio da se bori i kada se činilo da ne može da uspe”.

Milan Ličina je u svojoj praksi vizuelnog umetnika delovao kroz oblast novih i visokih tehnologija inspirisan Teslom.

„Metaverzum, koji nam se danas nameće, je sve ono što je Tesla predvideo. Kao što je Tesli njegov identitet i njegovo poreklo bilo izuzetno važno, ja sam pokušao da dam svoj doprinos i visoku tehnologiju „poćirilizujem”, odnosno da pokažem da je naš identitet i naše nasleđe jednako održivo u budućem vremenu, na isti način na koji je Tesla pokušao da ga održi u vremenu apsolutnog mraka bez električne energije”, rekao je Ličina.

Foto: FB Zaprokul

„Tesla je video elektricitet kao čistu suštinu prljavog sveta i ja mislim da je to ono što ljudi vide u Tesli. On je koristio čitave energije čoveka da bi stvarao”, zaključio je istaknuti srpski pisac Vladimir Pištalo.

Moderator skupa, Aleksandar Gajšek, se zahvalio se svim učesnicima što su tokom trajanja Beogradskog kontrapunkta na kratko oživeli Teslu, prenosi Zaprokul.

Delo slikarke Danice Maksimović
Foto: FB Zaprokul