Početna Događanja U Sloveniji održana promocija knjige „Slovenci u Srbiji pod nemačkom okupacijom 1941-1945...

U Sloveniji održana promocija knjige „Slovenci u Srbiji pod nemačkom okupacijom 1941-1945 godine”

Autorka Ivana Gruden Milentijević je govorila o svojoj knjizi „Slovenci u Srbiji pod nemačkom okupacijom 1941-1945 godine
Foto: Savez Srba Slovenije

Ambasada Republike Srbije u Sloveniji, Savez Srba Slovenije i udruženje Slovenaca France Prešern iz Niša organizovali su u Ljubljani, Celju, Mariboru i Velenju promociju knjige „Slovenci u Srbiji pod nemačkom okupacijom 1941-1945 godine” autorke Ivane Gruden Milentijević.

Ovi kulturni događaji organizovani su u okviru manifestacije „Mesec srpske kulture”, organizovane prvi put na ovim prostorima a koja predstavlja  i deo kandidature Srbije za organizaciju „EXPO 2027”.

„Promocija knjige bila je izvrsna prilika da ponovo okupi sve potomke Slovenaca čiji su preci Drugi svetski rat proveli u srpskim porodicama bežeći od progona. Velika nam je čast što smo imali priliku da govorimo o jednoj istorijskoj etapi u kojoj je srpski narod pokazao svoju veličinu i zaštitio Slovence koji su bili prinuđeni da se nastane u Srbiji kako bi spasili svoje i živote svojih porodica”, istakli su Savezu Srba Slovenije.

Prisutni na pormociji u LJubljani
Foto: Savez Srba Slovenije