Početna Događanja Poseta đaka Prosvjetine škole srpskog jezika iz Beča Republici Srpskoj

Poseta đaka Prosvjetine škole srpskog jezika iz Beča Republici Srpskoj

U Narodnoj biblioteci
Foto: arhiva V. Špirić

Nastavnice Prosvjetine Škole srpskog jezika Vesna Špirić i Aleksandra Tanasković organizovale su kratku ekskurziju za svoje učenike koji su posetili Banjaluku. „Učenici su oduševljeni gostoprimstvom Banjalučana, a nastavnicama Prosvjetine škole zahvalni što su im omogućile ovo nezaboravno iskustvo”, istakale su Vesna i Aleksandra.

„Posle dve godine pauze zbog pandemije, napokon je planirana ekskurzija u Banjaluku i održana. Ova zabavno-edukativna ekskurzija je za cilj imala da učenicima Prosvjetine škole omogući kontakt s maticom, mogućnost učenja srpskog jezika u prirodnom okruženju kao i približavanje učenika kulturi srpskog naroda. Ekskurzija je ovog puta organizovana za učenike završnih razreda škole iz Beča, Linca i Sankt Peltena, dakle od petnaest do čak dvadeset godina starosti”, istakla je Vesna Špirić.

Ispred hrama Hrista Spasitelja
Foto: arhiva V. Špirić

Nastavnice su se pobrinule za čitavu organizaciju i realizaciju ekskurzije. Obe nastavnice predaju u razredima u Beču već šest godina, i mogu se pohvaliti mnogim uspešnim projektima. Domaćin u Banjaluci, predsednik banjalučke Prosvjete, Željko Vujadinović, sa još nekoliko članova odbora, dočekao je učenike i priredio im ugodan prijem, ali pripremio i prigodne poklone – knjige o srpskim prosvetiteljima.

„Učenici su posetili Narodnu biblioteku Republike Srpske, gde je direktorka biblioteke priredila čitav edukativni program. Učenici su imali priliku da saznaju više o životu i delu Petra Kočića, samoj biblioteci i drugim srpskim piscima. Nakon toga usledio je obilazak grada, Hrama Hrista Spasitelja, Banskog dvora, Tvrđave Kastel i drugih znamenitosti. Ipak, avanturistički deo programa se učenicima najviše dopao, vožnja dajakom, planinarenje do Banj brda i poseta divnoj Krupi na Vrbasu, gde su mogli da obiđu slapove Krupe kao i manastir posvećen Sv. Iliji iz 13. veka”, dodala je nastavnica Vesna.

„Vesna i Aleksandra imaju odnos s nama kao da smo svi članovi jedne zajednice, a ne kao da su nam nastavnice. Mi smo se svi trudili da njima olakšamo brigu o nama, dok su nam one uvek izlazile u susret. Na tome sam im večno zahvalan. Zaista je ovo bilo jedno predivno druženje. Naučili smo mnogo, i nosimo puno lepih uspomena iz Banjaluke. Jedva čekam sledeću ekskurziju, samo se nadam se će biti duža“, istakao je Marko Andrejić, jedan od učenika ove škole.

Trvđava Kastel
Foto: arhiva V. Špirić

Škola srpskog jezika je projekat SPKD Prosvjeta iz Beča, koja već deset godina nastoji da učenike srpskog porekla koji žive u Beču približi srpskoj kulturi i nauči ih srpskom jeziku. Tim Prosvjete, na čelu sa vođom projekta Srđanom Mijalkovićem se godinama zalaže da srpska deca, iako su rođena u Austriji, očuvaju svoje nasleđe i ne zaborave svoje poreklo. Škola je otvorena za sve zainteresovane učenike koji imaju od 7 do 15 godina i koji žele da nauče srpski jezik i ćirilicu.

Ispred manastira Krupa
Foto: arhiva V. Špirić