Početna Događanja Vidovdanska akademija u Osnabriku

Vidovdanska akademija u Osnabriku

Parastos na vojničkom groblju u Osnabriku
Foto: arhiva S. Dujić

U Crkvenoj opštini Osnabrik u Nemačkoj, u subotu je tradicionalno i svečano je obeležen Vidovdan. Svetu arhijerejsku liturgiju, služio je vladika humski  Jovan Stanojević sa mnogobrojnim sveštenstvom iz raznim nemačkih parohija. Nakon bogosluženja dočekan je vladika diseldorsfki i nemački Grigorije, koji je poveo prisutne na srpsko vojničko groblje gde je održan  vidovdanski parastos i beseda episkopa Glirorija. U Drugom svetskom ratu u logoru u Osnabriku bilo je zatočeno šest hiljada srpskih oficira. Na njihovoj žrtvi iznikao je hram, groblje, u kripti hrama pohranjeni su posmrtni ostaci dvadeset sedam srpskih generala. Na vojničkom groblju vence su položili i Generalni konzul RS u Hamburgu, Nataša Rašević i vojni izaslanik RS u Berlinu, potpukovnik Dejan Bulajić.

Učenici Srpske dopunske škole iz Osnabrika
Foto: S. Dunjić

Nakon parastosa, prisutni su se uputili u Crkveni dom, gde je održana Vidovdanska akademija učenika Srpske dopunske škole, koje podučava učiteljica Slađana Dunjić kao i omladine i odraslih iz Osnabrika i Fersmolda. Akademija je, tradicionalna započeta zajedničkim pevanjem himne „Bože pravde“, nakon čega je prisutne, u ime učenika Dopunske škole na srpskom jeziku, pozdravila učiteljica Slađana Dunjić, koja je i vodila program.

Protojerej-stavrofor Marinko Rajak (domaćin manifestacije), održao je pozdravni govor i zahvalio se svim gostima koji su došli da zajedno proslave jedan od najvažnijih srpskih praznika. Protojerej-stavrofor Simon Turkić iz Frankfurta održao je predavanje o Vidovdanu i pročitao je provopoden nemačkog protestanskog sveštenika Fridriha Grisendorfa o Srbima iz 1945. godine. Nakon predavanja, usledio je recital. Violončelista Jovan Pantelić, odsvirao je pesmu „Oj Kosovo, Kosovo” koju su svi prisutni pevali. Na kraju programa, prisutnima se obratio i vojni izaslanik RS u Berlinu, potpukovnik Bulajić.

O Vidovdanu se na času puno naučilo
Foto: S. Dunjić