Početna Događanja U Frankfurtu dodeljena Uverenja Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu

U Frankfurtu dodeljena Uverenja Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu

Svedočanstva za osmake – učenici sprske škole iz Hesena sa nastavnicama i generalnim konzulom Radovanovićem
Foto: Srpska škola u Hesenu

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu na Vidovdan svečano su podeljena Uverenja o završenom posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu Dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Hesen.

Na samom početku svečanosti prisutne je pozdravio generalni konzul Branko Radovanović i čestitao učenicima i njihovim roditeljima koji su deci ukazali na važnost očuvanja maternjeg jezika i svesti o identitetu. On je istakao da sada taj važni zadatak prelazi na učenike i da oni, kao mladi ljudi koji polako stupaju u svet odraslih, treba da nasleđeno čuvaju i dalje prenose jer je „jezik uslov našeg opstanka”.

Potom su učenici nižih razreda izveli prigodan program koji su pripremili sa svojim nastavnicama Bojanom Rakonjac, Sonjom Zrnić i Tatjanom Milanović. Prisutni nisu mogli da sakriju emocije dok su slušali stihove  Erića, Antića kao i poznate melodije koje bude sećanja na rodnu grudu. Tom prilikom pročitani su i rezultati literarnog konkursa Ambasade RS u Berlinu „Jezik čuvar identiteta – zašto je važno da učimo srpski jezik” na kom su učenici Dopunske nastave u Hesenu osvojili 5 od ukupno 12 podeljenih nagrada, a prisutni su imali priliku i da čuju jedan od nagrađenih radova.

Deo prisutnih u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu
Foto: Srpska škola u Hesenu

Učenicima osmog razreda  Uverenja su dodelili konzul Branko Radovanović i njihove nastavnice. A dobili su i poklone: knjigu za odličan uspeh i primerno vladanje i „Učimo ćirilicu”, poklon dnevnog lista Vesti.

Za roditelje i učenike je u završnom delu svečanosti priređen i koktel u dvorištu konzulata, gde su mogli da se međusobno upoznaju, razmene iskustva, ali i prave planove za neke buduće aktivnosti. Prijatnoj atmosferi doprinela je postavljena izložba učeničkih radova sa temom Vidovdan.

Nastavnice su istakle da su veoma ponosne na svakog učenika osmog razreda pojedinačno. Osim što su bili aktivni u redovnoj nastavi, bili su uključeni i u brojne vannastavne aktivnosti i osvajali nagrade i na međunarodnim takmičenjima promovišući uvek svoj jezik i kulturu. One se, takođe, zahvaljuju generalnom konzulu Branku Radovanoviću i svima u Generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu što su  još jednom pokazali da je Konzulat zaista svima zajednička kuća i nadaju se da će Vidovdanska svečanost povodom dodele Uverenja postati tradicija.

Foto: Srpska škola u Hesenu
Koktel u drorištu konzulata
Foto: Srpska škola u Hesenu