Početna Događanja Poseta konzula Radovanovića i oca Turkića spomen-muzeju nacističkog radnog logora „Cigenhajn”

Poseta konzula Radovanovića i oca Turkića spomen-muzeju nacističkog radnog logora „Cigenhajn”

Generalni konzul Branko Radovanović i otac Simon Turkić u razgovoru sa direktorkom muzeja Karin Brandes
Foto: Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu

Generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović i starešina parohije Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu protojerej-stavrofor Simon Turkić posetili su spomen-muzej bivšeg nacističkog radnog logora „Cigenhajn“ nadomak grada Švalmštata u nemačkoj pokrajini Hesen, gde je tokom Drugog svetskog rata bilo zatočeno 3139 Srba.

Tom prilikom razgovarali su sa direktorkom ovog muzeja Karin Brandesa, a nakon obilaska izložene postavke i digitalnog arhiva, posetili su i vojničko groblje gde počiva nepoznat broj srpskih ratnih zarobljenika iz ovog logorskog kompleksa. 

U razgovoru sa direktorkom Brandes dogovoreno je da Generalni konzulat u Frankfurtu i Crkvena opština Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu podignu spomen-obeležje na mestu gde su sahranjeni Srbi. Srpska zajednica u Hesenu namerava da na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja 2023. godine, obeleži stradanje Srba u radnim logorima na ovom prostoru polaganjem venaca na novom spomen obeležju.

Nakon obilaska ovog stratišta, delegacija je obišla i Muzej radnih logora u Štadtalendorfu, gde je u razgovoru sa upravnikom ove ustanove, doktorom Jergom Probstom, konstatovano da je potrebno omogućiti razmenu arhivske građe između vojnih i istorijskih arhiva Republike Srbije i gore navedene ustanove, kako bi se prikupili svi raspoloživi podaci o sudbini Srba koji su bili zatočeni u radnim logorima širom pokrajine Hesen.

Generalni konzul Branko Radovanović u razgovoru sa direktorkom muzeja
Foto: arhiva S. Turkić