Početna Kultura Izložba Pavela Surovog u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Izložba Pavela Surovog u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Foto: Pavel Surovi

U Kulturnom centru Srbije u Parizu će se od 28. jula do 27. avgusta održati izložba fotografa Pavela Surovog, svetski priznatog grafičkog dizajnera i fotografa. Izložba će pokazati bogatstvo različitosti narodnih nošnji naroda Balkana. Rad Pavela Surovog je „specifična reinterpretacija narodnih nošnji kao nematerijalnog kulturnog nasleđa, koja smelo komponuje tradicionalne elemente prikazijući ih iz originalne perspektive, koja na specifičan način menja estetične i tradicionalne modele. Stavljajući spoj tradicije i duhovnosti u fokus, izložba Couronne (Korona) predstavlja originalne i autentične narodne nošnje Balkana”, istaknuto je u Kulturnom centru u Parizu.

Naziv izložbe Korona, ima trojako značenje: s jedne strane ukazuje na period nastanka kolekcije fotografija, aludirajući na period korone, sa druge na odeždu kraljevskog porekla, a sa treće da na fotografijama dominiraju couronne tj. svadbene krune i oglavlja. Autor je etnografskim istraživanjem u svojim radovima pokušao da predoči podudarnost arhaičnih narodnih nošnji sa kraljevskom evropskom odorom.

„Posebno bitan element njegovog umetničkog pristupa je poimanje ženske lepote kao neistroijske, odnosno vanvremenske estetske kategorije. Kroz umetničko otkrivanje  mističnosti narodnih nošnji, verovanja i mitova iz različitih epoha progovara arhetip Afroditine lepote. Stvara moderni etno art koncept i novi pristup tradicionalnom nasleđu, koji kroz alegoriju spajaju prošlost i budućnost. Njegov rad je plod traganja za idejom večne lepote, za duhovnom inspiracijom kojom je nadahnuta njegova umetnost, za snovima i nedostižnom večnošću, za izrazom koji menja pogled na ženu, religiju, istoriju i tradiciju i, na posletku, za eksperimentom i filozofskom igrom koja provocira i menja ukorenjene dogme i obrasce ponašanja”, dodato je u Kulturnom centru.