Početna Događanja U Tršiću završena prva od tri radionice „Leto u zavičaju”

U Tršiću završena prva od tri radionice „Leto u zavičaju”

„Najjači utisak koji nosim iz posete u Tršiću je taj, da su deca iz Nemačke, Švajcarske, Francuske i Grčke komunicirala na srpskom jeziku. Bez obzira gde naša deca odrastaju, ono što ih spaja je srpski jezik” – Biljana Bukinac, koordinatorka Srpske dopunske škole
Poseta Tronoši
Foto: FB Srpska škola FIS

„Najjači utisak koji nosim iz posete u Tršiću je taj, da su deca iz Nemačke, Švajcarske, Francuske i Grčke komunicirala na srpskom jeziku. Bez obzira gde naša deca odrastaju, ono što ih spaja je srpski jezik” – Biljana Bukinac, koordinatorka Srpske dopunske škole

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je ove godine po prvi put organizovalo boravak u domovini za decu koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku. Manifestacija pod nazivom „Leto u zavičaju” održava se u Naučno-obrazovnom centru Vuk Karadžić u Tršiću. „Pripremljen je edukativni program koji je usmeren na srpski jezik, kulturu i tradiciju. Tokom leta, u tri termina planiran je boravak 217 učenika iz dijaspore, a koji su đaci Dopunske škole na srpskom jeziku u inostranstvu u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Sa učenicima će tokom leta boraviti 17 nastavnika koji će biti podrška stručnom timu koji realizuje program”, istakla je koordinatorka Srpske dopunske škole za više zapadnoevropskih zemalja Biljana Bukinac.

Svi učenici prve radionice na završnoj manifestaciji u Tršiću
Foto: arhiva B. Bukinac

Ona je istakla da je u petak 14. jula 2022. godine prva grupa učenika iz Nemačke, Švajcarske, Francuske i Grčke završila svoj boravak u Tršiću uz priredbu koja je upriličena za roditelje, bake, deke, rođake i prijatelje koji su uz puno emocija i aplauza pratili program i uživali u prezentaciji onog što su deca naučila tokom sedmodnevnog boravka u ovom centru. U ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja učesnicima se obratila Sanja Dulać, a u ime Naučno-obrazovnog centra Vuk Karadžić Aleksandra Purić, direktor. Obe su učenicima uručile zahvalnice za učešće. 


Učenici muzičke radionice
Foto: B. Bukinac

Boravak u Naučno-obrazovnom centru Vuk Karadžić u Tršiću bio je besplatan, a program je finansiran od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS. „Planirano je da manifestacija „Leto u zavičaju“ postane stalna programska komponenta za naše učenike koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pa je već najavljen boravak učenika za leto 2023. godine. Program manifestacije „Leto u zavičaju“ osmislila je prof. dr Marina Janjić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu”, dodala je Bukinac. Učenici su kroz rad u radionicama rad imali priliku da unaprede i ojačaju svoje jezičke i komunikativne veštine u kontekstu nacionalne kulture, a kroz govorne i igrovne aktivnosti u oblasti kulture i tradicije steknu nova i prošire stara znanja o svojoj domovini.

U okviru boravka organizuju se posete manastiru Tronoša i Banji Koviljači gde učenici imaju priliku da upoznaju znamenitosti ovog dela Srbije.

Dodela zahvalnica za učešće
Foto: B. Bukinac

Biljana Bukinac, koordinator obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu  organizuje rad na srpskom jeziku u deset država, posetila je učesnike manifestacije. „Pored edukativnog značaja što je osnovni cilj programa, ovSakvi susreti dece iz različitog govornoj u kulturološkog područja veoma su važni za razvoj njihovih socijalnih kompetencija, doprinose boljem razumevanju i uvažavanju različitosti i podizanju svesti o nacionalnom identitetu. Sticanje novog iskustva, razmena iskustva sa drugarima iz drugih država, ali i prilika da jedni od drugih uče, je nešto što će deci koja učestvuju o ovom programu, ostati kao nezaboravna uspomena za ceo život. U okviru planiranih aktivnosti učenici imaju mogućnost da afirmišu svoja znanja, veštine i promovišu svoje talente, što značajno doprinosi jačanju samopouzdanja, kao važnog segmenta u razvoju ličnosti. Najjači utisak koji nosim iz posete u Tršiću je taj, da su deca iz Nemačke, Švajcarske, Francuske i Grčke komunicirala na srpskom jeziku. Bez obzira gde naša deca odrastaju, ono što ih spaja je srpski jezik. To je zapravo ono što povezuje sve naše ljude širom sveta i ono što je svima zajedničko bez obzira gde žive. Zato je od ogromnog značaja da naša deca razvijaju i neguju srpski jezik kao glavnu odliku nacionalnog identiteta, a što je nit koja će ih povezivati sa svim našim ljudima koji žive u Srbiji i širom sveta”, istakla je Biljana Bukinac.

Uspomena iz Banja Koviljače
Foto: FB Srpska škola FIS