Početna Događanja U Strazburu održan javni čas u Srpskoj dopunskoj školi za kraj školske...

U Strazburu održan javni čas u Srpskoj dopunskoj školi za kraj školske godine

Đaci u Strazburu uživali na javnom času i pokazali svoje znanje
Foto: arhiva N. Radojević

Povodom završetka još jedne uspešne školske godine održan je javni čas na nastavnom mestu u Strazburu. Veseloj i svečanoj atmosferi je, pored đačkih roditelja, nastavnice Nataše Radojević prisustvovao i Srboljub Tasić u ime udruženja Jedinstvo, koje već treću godinu podržava dopunsku nastavu na srpskom jeziku u Strazburu.

„Kako deca veoma vole da glume, a kroz dramski izraz neguju kulturu govora, najpre je izvedena „Epidemija”, odlomak iz Nušićevih „Hajduka”. Zatim smo poleteli u kosmos sa ruskim čuvenim kosmonautima Jurijem Gagarinom i Valentinom Tereškovom, a na krilima mašte Jasminke Petrović. Istoimena autorka nas je svojom pričom „Stolice” odvela na Ženevsko jezero, gde su se susrela dva velikana dečje književnosti – Jovan Jovanović Zmaj i Johana Špiro. Oni su uz šoljicu čaja razmenili svoje, po mnogo čemu, slične životne priče. Inspirisani ovom pričom, mlađi đaci su recitovali pesmu Čika Jove Zmaja „Žaba čita novine”, a stariji stihove divne ljubavne pesme „Kaži mi, kaži”. Takođe, učenici su sa ponosom govorili stihove Ljubivoja Ršumovića iz zbirke „Još nam samo ale fale”, kao i stihove pesme „Strašan lav”,  omiljenog nam Duška Radovića”, istakla je nastavnica Nataša Radojević.

Ona je dodala da u njihovoj školi se voli muzika i kvalitetan zvuk. „Svi smo uživali u izvođenju pesme „Čudna šuma”, čuvene Ju Rok grupe, koju smo obrađivali kao nastavnu jedinicu povodom obeležavanja Svetskog dana šuma. Prisutne smo obradovali još jednom rok numerom – Igra rokenrol cela Jugoslavija”.

Da se pored građanske, neguje i narodna kultura, pokazali su svi zajedno zaigravši kolo, uz melodiju i stihove prelepe pesme „Hajde Jano”.

„Nakon priredbe, učenicima su dodeljene đačke knjižice i zahvalnice. Sada svi na zasluženi raspust, a naše druženje nastavljamo u septembru!”, kroz osmeh je dodala nastavnica Nataša Radojević.