Početna Kultura 470. rođendan Beogradskog  četvorojevanđelja u Biblioteci grada Beograda

470. rođendan Beogradskog  četvorojevanđelja u Biblioteci grada Beograda

Foto: Ilustrovana istorija Beograda

Za predstavnike srpskog rasejanja koji se nalaze u srpskoj prestonici ovih dana Biblioteka grada Beograda u toku avgusta, u posebnoj zaštitnoj komori, izlaže primerak prve knjige štampane u Beogradu, 1552. godine.

Kako piše na FB stranici Ilustrovane istorije Beograda u želji da približi kulturno nasleđe srpske prestonice, „restauriran i konzerviran primerak Beogradskog četvorojevanđelja biće izložen javnosti od četvrtka, 4. avgusta, u posebnoj vitrini za izlaganje stare i retke bibliotečke građe, u Odeljenju za rad sa korisnicima, Kneza Mihaila 56”.

„Iz pogovora knjizi saznajemo da je prvu beogradsku štampariju osnovao u svojoj kući knez Radiša Dmitrović koji, kako stoji u nastavku teksta, nije štedeo od svog imanja dok nije izlio štamparska slova, što je najverovatnije urađeno u samom Beogradu. Međutim, on nije stigao da završi započetu knjigu, pošto je u međuvremenu umro. Njegov posao je preuzeo Trojan Gundulić „iz velikog grada Dubrovnika”, naseljen u beogradskoj trgovačkoj koloniji Dubrovčana.

Treća ličnost koja se pominje u pogovoru Beogradskog četvorojevanđelja je jeromonah Mardarije koji je rukovodio celokupnim poslom štampanja. Njegovo učešće bilo je mnogo složenije nego što se danas podrazumeva pod uopštenim terminom štampar. On je u isto vreme bio i redaktor, tehnički urednik, priređivač i korektor ovog izdanja”, dodato je u saopštenju.

Foto: Ilustrovana Istorija Beograda